Парламентът не може да отстрани президента, само Конституционният съд може

12789
Парламентът не може да отстрани президента, само Конституционният съд може
Снимка: БГНЕС

Няма как Народното събрание да разследва държавния глава. Парламентът може единствено, ако прецени, че има държавна измяна, 25% да внесат въпроса за разглеждане, а след това две трети да гласуват, че има основание да бъде отстранен и да предадат Конституционния съд. Това заяви бившият конституционен съдия Георги Марков.

В Конституционния съд произнасянето трябва да е до един месец и да присъстват най-малко девет конституционни съдии, добави той. Аз обаче не съм чул който и да е народен представител да говори за държавна измяна. Така или иначе 161 депутати, които да „отнесат президента” до Конституционния съд няма и не може да има при сегашното Народно събрание, сигурен е Марков.

Вицепрезидентът пак играе сечено на президента

Убедена съм, че в конкретния случай президентът много добре е обмислил и знае, че подобно действие не може да бъде личен избор. Това ...

Припомням, че при встъпването си в длъжност президентът Желю Желев на мястото на Петър Младенов имаше правомощието да отменя нормативни актове, но след като протекоха редовните избори и Желев беше избран и от народа, а не от парламента, това правомощие му беше отнето, добави Марков в сутрешния блок на Нова телевизия.

С просто око е видно, че президентът Росен Плевнелиев не е извършил държавна измяна. Той няма задължението да отиде пред парламентарната комисия, каза и социологът Кънчо Стойчев. Според него замесването на президента е заради цената на тока и в момент, в който българската държава се бори с проблема, държавният глава ей така отива и създава морален казус – той не обяви защо се е срещал с шеф на EVN. Затова и възниква подозрение за задкулисие – законово той не е задължен, но морално защо да не обясни срещата си, попита Стойчев.

Крайно време е при промени в Конституцията да решим какъв държавен глава искаме – с церемониални правомощия или президент с по-големи правомощия, който действително да се избира от народа. Сега има тенденциозност – когато Георги Първанов беше президент, нямаше проблем да назначава шефа на ДАНС например, сега при Плевнелиев има, каза Марков.

Колкото до ролята на вицепрезидента –по Конституция постът съществува само за да има заместник на президента в случай на, недай си Боже, някакво нещастие, подчерта Стойчев. Лично мое мнение е, че вицепрезидентът повече трябва да мълчи и да изпълнява пълномощията, които му делегира президента, завърши Георги Марков.

Плевнелиев: Няма да се явя в комисията срещу мен

Създаването на комисия срещу мен е съзнателно решение за дестабилизиране на важни институции в държавата. Надявам се, че в България все...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика