Парламентът не пусна идеята на ДПС за заличаване на инхаус поръчките, ИТН гласува с управляващите

6499
Парламентът не пусна идеята на ДПС за заличаване на инхаус поръчките, ИТН гласува с управляващите
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли на първо четене предложен от ДПС законопроект за изменение на Закона за обществени поръчки (ЗОП), с който да се премахнат инхаус поръчките и рамковите споразумения от закона като начини на вътрешно възлагане от държавни институции на различни дейности без обществени поръчки. Решението беше взето с 27 гласа "за", 62 "против" и 54 "въздържал се".

Впечатление направи, че депутатите от "Има такъв народ", гласуваха "против" и "въздържал се", в синхрон с народните представители от управляващата коалиция, от която вече не са част след вчерашното изявление на Слави Трифонов.

С промените, внесени от ДПС, се предлага да отпадне възможността за пряко възлагане на фирми, свързани с възложителя. Тази възможност, допускана от европейското законодателство по изключение за малки поръчки, беше използвана широко от третия кабинет на ГЕРБ при възлагане на строителство на магистрала "Хемус" , замаскирано като договори за наем на техника и персонал. Скоро Министерството на финансите показа, че само за три години от 2018 г. до 2021 г. без обществени поръчки държавата и общините са възложили на частни изпълнители дейности на стойност 5.6 млрд. лв. В същото време възлагането на близо една трета от обществените поръчки в България е станало по процедури, в които е участвал само по един кандидат.

Отблокиране на обществените поръчки

На днешното заседание депутатите разгледаха предложения за промени в ЗОП, внесени от председателя на регионалната комисия Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната". С тях се цели разблокиране на поръчките, които в последните месеци спряха да се изпълняват заради поскъпналите строителни материали.

Предвижда се, "когато договорът за обществена поръчка съдържа клауза за индексация или след сключване на договора е настъпило съществено увеличение на цените на основни стоки и материали, формиращи стойността на договора, се извършва индексация съгласно методика, която се определя с правилника за прилагане на закона". 

Правна комисия даде зелена светлина на индексацията на обществените поръчки

Комисията по правни въпроси в парламента прие промени в Закона за обществените поръчки, с които се цели разблокиране на поръчките, коит...

Друга предложена промяна предвижда, "когато договорът за обществена поръчка е сключен по определяеми цени, за базова стойност се приема актуалната стойност към момента на изменението". В преходните и заключителните разпоредби на проектозакона, се посочва, че "Параграф 2 се прилага и за договори за обществени поръчки или рамкови споразумения, сключени до влизането в сила на този закон".

Изненадващо предложението за промени на ПП не беше прието с 96 гласа "за", 69 "против" и 32 "въздържал се". 14 депутати от ИТН гласуваха в подкрепа на законорпоекта на Ананиев, а 1 гласува "против".

"Експерт по злоупотреби"

По време на обсъжданията на двата законопроекта отново се стигна до размяна на остри реплики в зала. Този път основни действащи лица бяха Настимир Ананиев (ПП) и Дани Каназирева (ГЕРБ).

Всичко започна при изказване на Каназирева, която посочи, че с предлагания от управляващите законопроект се отварят широко вратите за злоупотреби с обществените поръчки. Тя настоя, че методиката, която се предлага, за индексация на обществените поръчки за коректните фирми според инфлационния индекс на цените на материалите, е в противоречие на самия Закон за обществените поръчки, както и на директивата за обществени поръчки.

Пеевски и ДПС тръгнаха срещу "модела джипка"

ДПС внесоха в Народното събрание промени в Закона за публичните финанси, в който се предвижда да се сложи край на практиката, налагана ...

Настимир Ананиев отговори, че се прави опит за внушение за възможни злоупотреби и се обърна към нея с думите "експерт по злоупотреби".

"След като някой казва, че има много злоупотреби, той трябва да има експертиза, ако не - това е популизъм", добави той. "Или си експерт по злоупотреби и казваш - създават се предпоставки за много злоупотреби, или не", коментира той.

"Вие сте изключително неподготвен, за да внасяте каквото и да е предложение и да решавате, каквато и да е криза", отговори депутатът от ГЕРБ. Последва лично обяснение, в което Ананиев каза, че "всеки трябва да си пие хапчетата". "Защо г-жа Каназирева се обиди в термина „експерт по злоупотреби“- не знам, във всяко разследващо звено има експерти по злоупотреби", добави депутатът. 

"Нека да държим добър тон на разговора и това го казвам, не само защото ние сме отражение на това, което се случва в обществото, а защото ние задаваме пример", апелира председателят на парламента Никола Минчев в хода на дебата. "Ако ние тук се обиждаме постоянно, опонент с опонент, даваме пример и на хората да го правят, а това не е правилно. Повечето от вас имат деца и могат да помислят дали учат на същото и децата си", добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика