Парламентът не се съгласи да лиши бежанците от основни права, както искаше "Атака"

17318
Парламентът не се съгласи да лиши бежанците от основни права, както искаше "Атака"
Снимка: БГНЕС

Народното събрание отхвърли предложението на "Атака" за законова поправка, с която да се позволява на бежанци да останат за определен срок на наша територия, както и да се премахнат някои техни права - например правото да се съберат със своя съпруг/а и с непълнолетните си деца.

Законопроектът беше внесен от депутата от "Атака" Адриан Асенов и негови колеги. С него националистите искаха да отпадне почти цял член, касаещ правата на бежанците.

Йовчев се надява скоро да няма законови пречки пред затворени лагери за бежанци

"Бежанският лагер в Харманли е от открит тип и по закон само такива можем да изграждаме. Надявам се, че предложените промени в Закона...

Чл. 39а. (1) Чужденец, ползващ се от временна закрила, има право да се събере със своя съпруг, с техните ненавършили пълнолетие и невстъпили в брак деца, ако и те заявят желание за това.

(2) Председателят на Държавната агенция за бежанците може да разреши събиране на чужденец, ползващ се от временна закрила, с други близки роднини, живели заедно като част от домакинството по време на събитията и които са били зависими от чужденеца в държавата по произход. При всеки отделен случай се преценяват допълнителните затруднения, които биха възникнали за тях, ако не се съберат.

(3) Когато местонахождението на членовете на семейството е неизвестно, Държавната агенция за бежанците в сътрудничество с Върховния комисар на Организацията на обединените нации за бежанците, Българския червен кръст и други организации предприема действия за издирването им.

Жителите на Харманли се вдигнаха срещу бежанците

Жителите на Харманли се вдигнаха на бунт срещу бежанския център, предаде БНР. Те настояват лагерът да бъде от „затворен” ти...

(4) При събиране членовете на семейството имат всички права, предоставени на чужденците, ползващи се от временна закрила.

Народното събрание обаче прие на първо четене поправките, предложени от Министерския съвет. Въвеждането на понятието "международна закрила" е един от ключовите моменти в поправките.

"Международната закрила" обхваща статута на бежанец и хуманитарния статут, а в законовите промени са прецизирани основанията за предоставяне на такава закрила, както и някои понятия - субекти на преследване, действия на преследване. Прецизирани са основанията за отказ, прекратяване и отнемане на различните видове закрила и за прекратяване на производството за предоставяне на закрила. Въведени са като изключващи клаузи основанието „заплаха за националната сигурност“ и „заплаха за обществото”, пише Агенция "Фокус".

Заради промените националното законодателство трябва да бъде уеднаквено с актуалните изисквания на международните правила по отношение на политиката в областта на убежището с оглед постигане на пълно съответствие с европейските норми. С приемането на този законопроект от една страна ще бъдат изпълнени ангажименти, произтичащи от членството в ЕС, и, от друга – в българското законодателство ще бъдат въведени разпоредби, които ще допринесат за по-ефективно провеждане на процедурите за предоставяне на международна закрила при строго зачитане на основните права и гарантиране на обществения ред и националната сигурност.

ЕС подписа с Турция споразумение за връщане на незаконните емигранти

Незаконните емигранти от ЕС в Турция или от Турция в ЕС ще трябва да бъдат връщани. Това гласи споразумението за „реадмисия&ldquo...

В мотивите на Министерски съвет се посочва, че основната цел е да се уеднаквят правилата относно предоставяне на международна закрила в съответствие с общата политика в областта на убежището, включваща Обща европейска система за убежище.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика