Парламентът в готовност за кратка зимна ваканция

1077
Парламентът в готовност за кратка зимна ваканция
Снимка: БГНЕС

За по-кратка зимна ваканция се подготвят депутатите. Това показа журналистическа проверка сред управляващите формации в Народното събрание.

“Няма проблем да скъсим коледната почивка, стига да има дневен ред на НС, който го налага. Тоест да трябва да приемаме закони в спешен порядък. Не би имало смисъл това да се прави, ако отново има опити за използване на парламентарната трибуна с предизборни цели, както се случи по време на кампанията за държавен глава”, каза пред "Труд" депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на парламента Димитър Главчев.

Депутатите отмениха дългата си ваканцията

След като миналата седмица Народното събрание си гласува неочаквана предизборна ваканция, предизвикала поредица скандали, днес народнит...

От Реформаторския блок също са съгласни да скъсят ваканцията, ако е необходимо.

Причина за въпросите стана правилникът на НС, според който избраниците не работят от 22 декември до 10 януари. В настоящата ситуация те трябва да приемат нови изборни правила, с които да се въведе мажоритарна избирателна система при вот за Народно събрание. В случай че излязат в почивка, няма да има време и това задължение остава за следващото НС. А предсрочният вот ще се проведе по старата пропорционална система.

В самия правилник е записано, че “по изключение Народното събрание може да реши дните на ваканциите да бъдат променени”. Именно на него ще се позоват депутатите, ако решат да съкратят празниците си.

В края на миналата седмица говорителят на президента Румяна Коларова също предупреди косвено, че последиците от ваканциите на депутатите може да са сериозни. Тя заяви, че при съставяне на две служебни правителства може да се стигне дотам, че да не бъдат решени важни въпроси преди лятната ваканция на Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика