Парламентът замрази цените на тока, парното и водата

8285
Парламентът замрази цените на тока, парното и водата
Снимка: iStock

Народното събрание с огромно мнозинство наложи мораториум върху цената на тока, парното и водата. Това стана след предложение на ГЕРБ-СДС, което дойде изненадващо по време на обсъждането за създаване на временна комисия за енергийната криза.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова излезе с предложението, като припомни, че същата теза изказа социалният министър Георги Гьоков от БСП тази сутрин.

От ДПС я обвиниха в популизъм. Рамадан Аталай поиска предложението изобщо да не се подлага на гласуване, защото е направено след изтичането на времето за изказвания на ГЕРБ-СДС. След кратка почивка обаче председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че неговата група ще подкрепи предложението на ГЕРБ-СДС за налагане на мораториум. Той благодари на Десислава Атанасова, че депутатите от партията на Бойко Борисов най-сетне се грижат за хората.

Решението за мораториума беше взето със 186 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържал се. След него цените "замръзват" на нивата от 1 януари 2021 г.

След гласуването Аталай коментира, че на мнозинството е била подложена "динена кора": "Направихте най-големия популизъм. Фалирахте всички онези частни дружества, които пренасят електроенергия. Нямате никаква представа какво напарвихте със свободния пазар на електроенергията в България". Той подчерта още: "Това, което направихте, колеги, не е в интерес на гласоподавателите, а е в интерес на онези, които ви подхлъзнаха днес, но ще го разберете по-нататък."

Още: КОНСТИТУЦИОННИЯТ СЪД ЩЕ МАХНЕ МОРАТОРИУМА ВЪРХУ ЦЕНИТЕ НА ТОКА И ВОДАТА, СМЯТА ЕКСПЕРТ

Припомняме, че по-рано тази седмица, в деня на стъпването в длъжност на кабинета "Петков", от Комисията за енергийно и водно регулиране казаха, че токът за бита трябва да поскъпне средно с 11,5 процента от новата година. При парното и топлата вода планираният скок средно за страната е с около 13 на сто. Вчера премиерът Кирил Петков обяви, че е изненадан, че предложението е в деня на избирането на новото правителство, а Министерският съвет реши да направи спешен анализ на предложението на енергийния регулатор. 

Реакция на изявлението на Кирил Петков дойде от главния икономист на Института по енергиен мениджмънт Калоян Стайков, който каза, че КЕВР нарочно изчаква последния възможен момент за това решение както за да забави ръста (на цената, бел.ред.), така и за да намери механизми за по-ниско увеличение в рамките на действащото законодателство. Думите му бяха подкрепени и от социалиста Георги Кадиев. Според него, ако бъдат замразени цените за година напред, това ще значи и, че не могат да се свалят цени. 

Ще има и комисия

След гласувания мораториум народните представители все пак решиха да създадат и временна комисия, която да търси решение на енергийната криза.

Старт на тричасовите дебати даде Атанас Михнев от "Продължаваме промяната". "В последните години всички знаем, че държавата е завладяна. Избират се уж независими органи от напълно зависимата допреди няколко месеца законодателна власт. Независимите органи прокарват някакви интереси на корупционери, които не ги виждаме в прокуратурата, защото нямаме прокуратура", каза Михнев.

Той обяви за политическо предложението на КЕВР за повишаване на цената на електроенергията за битовите потребители. "В първия ден на кабинета „Петков“ те решават, че трябва да вдигнат цените на тока за гражданите. Не, държавническото нещо, което трябва да се направи, е независимите регулаторни органи да бъдат независими и да не вдигат цената на тока", допълни той.

Кабинетът "Петков" спешно се заема с цената на тока

В най-спешен порядък трябва да обсъдим предложението за покачване на цените на тока, водата и газта от КЕВР. До утре сме си дали 24 час...

От страна на ГЕРБ-СДС реагира бившият енергиен министър Теменужка Петкова, която подхвана темата още с обсъждането на дневния ред на парламента. Петкова обяви, че инициативата на ПП ще наруши сериозно Закона за енергетиката и работата на независимия регулатор КЕВР.

Думата взе и съпартиецът ѝ Делян Добрев, който отрече, че предложението за ръст на цената на тока в първия ден на новото правителство е насочено срещу ПП. "Ако бяхте прочели Закона за енергетиката, щяхте да разберете, че това е точният ден, в който регулаторът трябва да обяви на обществено обсъждане решението, което смята да вземе от 1 януари", обърна се Добрев към управляващото мнозинство.

"Да съставим комисията, да спрем с популизма, да престанем с атаките към институциите, защото, ако премахнете КЕВР, тогава, както каза премиерът, ще има още веднъж „Здравейте отново на всички“, но протестите ще бъдат пред Министерския съвет", коментира от своя страна депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

Мартин Димитров от "Демократична България" каза, че постоянната парламентарна комисия по енергетика ще бъде създадена най-рано след десетина дни и е добре междувременно да се обсъдят политики за овладяване на цената на електроенергията. Като възможна мярка той открои временното въвеждане на диференцирана ставка на ДДС.

Накрая мнозинството наложи създаването на комисията. За нейн председател беше избран Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната". Комисията ще работи в продължение на един месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика