Парламентът затегна мерките срещу финансирането на тероризма

4244
Парламентът затегна мерките срещу финансирането на тероризма

В контекста на атентатите в Брюксел от 22 март, парламентът прие на второ четене промени в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма.

Законопроектът беше приет на първо четене в края на февруари.

Захариева: Готов е проект на Закона за тероризма

Готов е проект на Закона за тероризма. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Екатерина Захариева след правителственото з...

Той предвижда блокиране на средства или друго имущество или предоставяне на финансови средства на хора, юридически лица или организации спрямо които са наложени санкции за тероризъм или финансирането му с регламент на Европейския парламент и на Съвета; които са посочени от Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации като свързани с тероризъм или финансирането му или спрямо които са наложени санкции за тероризъм или финансирането му с резолюция на Съвета за сигурност на Организацията на обединените нации или включени в списък, приет с решение на Министерския съвет.

В този "забранителен" списък могат да бъдат включени хора по предложение на вътрешния министър, шефа на ДАНС, главният прокурор, като решението е на правителството.

С промените в закона вече се дава право и на ДАНС да съставя актове за нарушения, а не само МВР. На всички, които са попаднали в списъците, ще бъдат блокирани финансовите средства и всякакви икономически ресурси.

Ако срещу някой няма разследване, но има "достатъчно данни", че осъществява тероризъм, това би било основание за включването в този списък и блокиране на средства.

Бъчварова: Има изключително сериозна заплаха за сигурността в цяла Европа

В момента има изключително сериозна заплаха за сигурността на всички страни в Европа. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна...

Хора и организации могат да бъдат отписани от списъка при отпадане на основанието или прекратяване на разследването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика