Партии крият произхода на дарения

1097
Партии крият произхода на дарения
Снимка: БГНЕС

Партии са скрили информация, включително касаеща произхода на даренията, които са получили за местния вот през 2015 г. Това става ясно от одита, извършен от Сметната палата на общо 55 политически субекта – 53 партии и две коалиции, регистрирани от ЦИК.

От него става ясно, че само 23 партии са спазили всички изисквания на Изборния кодекс за финансирането на предизборната си кампания за местните избори през миналата година.

Управляващите от ГЕРБ са отчели приходи от 3 456 374 лева за предизборната кампания за местния вот миналата година. Парите са от държавната субсидия на партията.

Отчетените разходи за външни услуги са за: медийни услуги, плакати, флаери, диплянки, брошури и други; масови прояви, наеми за помещения, транспортни средства, рекламни съоръжения и други.

Разходите на АБВ за самостоятелно участие в изборите не съответстват на отчетените, тъй като неправилно в декларацията са включени 106 129 лв., предоставени за участието на партията в местни коалиции, посочва Сметната палата.

При БСП са установени приходи, надвишаващи декларираните с над 4 хил. лв. Същевременно отчетените разходи за предизборната кампания на партията са с 11 310 лв. по-малко от установените. Социалистите не са предоставили и информация за 10 дарения, 10 финансирания със средства на кандидати, 2 декларации за произход на средства, както и наименованието на една рекламна агенция, с която партията работи.

При ДПС са установени разходи, които не съответстват на отчетените с близо 8 хил. лв., които са осчетоводени след представянето на отчета в Сметната палата.

Сметната палата започва одит на Центъра за градска мобилност

Сметната палата започва от днес одита за съответствие при финансовото управление на „Центъра за градска мобилност“ ЕАД Софи...

В отчета на партия "Атака" установените приходи не съответстват на декларираните в отчета с 2 012 лева, а установените разходи надвишават с 4 063 лева декларираните.

При "Реформаторския блок" установените приходи не съответстват на декларираните с размера на неотчетените непарични средства на кандидати - 2 898 лв, посочва одитната институция.

При "Български демократичен център" установените разходи не съответстват на отчетените със 733 лв., а два разхода, надвишаващи 1 000 лв., не са извършени по банков път, каквото е изискването на Изборния кодекс.

При НФСБ, която е част от Патриотичния фронт е усатановенп несъответствие в приходите в размер на 120 лв.

Три от проверяваните партии са представили отчетите си със закъснение. Това са БСП, ГЕРБ и ДПС.

Държавата трудно прибира скрити задължения от политици, управници и магистрати

Сметната палата и Националната агенция за приходите имат сравнително ниска успеваемост при събирането на скрити задължения от лица, зае...

Други партии от своя страна са спестили информация за дарения и произхода им, за финансиране със средства на кандидати, безвъзмездно предоставени вещи и за рекламни и пиар агенции.

Това са "Движение 21", "Зелените", "Движение България напред" и „Политическо движение „Социалдемократи“.

При проверка дали законно са набирани средства за финансиране на предизборната кампания са установени неотчетени приходи от десет политически партии и една коалиция. Една политическа партия не е спазила изискването приходи над 1 000 лв. да се получават по банков път.

При проверката за законността на разходите са установени неотчетени разходи от 9 политически партии и една коалиция, както и неотчетени поети задължения от една партия. Четири политически партии не са спазили изискването разходите над 1 000 лв. да са по банков път.

Сметната палата проверява отделно събраните приходи и направените разходи от 204 местни коалиции и 50 инициативни комитета за предизборната кампания, но този одит още не е приключил.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика