Партии застанаха зад врачански издател, заплашен с убийство

3573
Партии застанаха зад врачански издател, заплашен с убийство
Снимка: ДСБ

Партиите от новото обединение вдясно - "Да, България", ДЕОС, "Зелените", ДСБ и БЗНС, подкрепиха врачанския издател на сайта "Зов нюз" д-р Георги Езекиев, който е заплашван с убийство след журналистическо разследване.

По време на съвместно разследване на "Зов нюз" и сайта "Биволъ" на банда за разпространение на наркотици и други престъпения с участие на полицаи и според твърдение на двете медии - с покровителството на местната власт, един от замесените е заявил пред тяхната камера, че неговите бивши босове в престъпната група планират да елиминират Езекиев. Журналистът от врачанския сайт Мария Димитрова пък е получила смъртни заплахи по есемес и в социалните мрежи. Нейният информатор пък е бил пребит от трима неизвестни.

"България пропада стремително в класациите за свобода на медиите, като през тази година заема незавидното 109-о място, далеч след много африкански държави. Основната причина за това е толерираното от властта изграждане на медиен монопол от кръга около депутата от ДПС Делян Пеевски. Узурпирането на правото на информираност на гражданите се случва изцяло с непазарни средства, включително и с помощта на държавната власт и прокуратурата", пишат в общата си декларация петте партии.

Човек с три присъди си призна в ефир, че е заплашвал журналистка

Наистина съм заплашвал журналистката Мария Димитрова, но не с убийство. Упоменавал съм майка ѝ, но никога не съм я заплашвал. Писал съм...

Според тях "това гарантира безконтролност на действията на групировките около управляващите ГЕРБ и "Обединени патриоти". Изразяваме нашето силно безпокойство от опита на прокуратурата за натиск над издателите от "Икономедиа", както и от случващото се в доскоро добилата популярност като гражданска телевизия BIT (свалянето на предаването на Люба Кулезич - бел. ред.).

В декларацията се припомня, че "врачанският вестник "Зов нюз" още през 2015 година беше обект на атака на ръководената тогава от Стоян Мавродиев Комисия за финансов надзор. Впоследствие наложената на "Зов нюз" глоба логично падна в съда, но горчивият спомен от изнудването на безпристрастни медии в полза на обръча на Пеевски остана".

"Заставаме изцяло зад издателя на "Зов нюз" Георги Езекиев и екипа на медията в борбата им за честно и обективно информиране на гражданите във Врачанско за случващото се в региона. България има нужда от независими медии, които да предоставят качествена информация на читателите си. Загубим ли тях, губим окончателно свободата си и се превръщаме в държава от постсъвестки тип – с всесилни тайни служби и контролиращ властта подземен свят", пише още в декларацията.

Петте партии призовават главния прокурор и ГДБОП "незабавно да извършат нужните действия и да започнат разследване на организираната престъпна група от Враца

МВР не прави нищо при заплахи заради медийно разследване за наркотрафик

Заради разследване за наркотрафик, журналистка от врачанското издание "Зов Нюз" е заплашвана с убийство. Случаят е скандален, защото за...

по данните за престъпната им схема за обсебване на скъпа строителна и транспортна техника, за корумпиране на длъжностни лица, наркоразпространение, палеж на кола на полицай и подготовка на убийството на д-р Георги Езекиев, издател на врачанския сайт "Зов нюз".

Освен това партиите се обръщат към вътрешния министър Валентин Радев лично да поеме отговорност и да се ангажира с разследването "на тези очевидни престъпници".

"Страната ни може да се развива успешно само ако гражданите се чувстват свободни да реализират амбициите и мечтите си.

Заплахите за убийство, побоите и сплашванията са начин да се отдалечим от просперитета и да тънем в мизерия. Ние няма да мълчим и апелираме всички свободни граждани да подкрепят независимите медии и журналисти. Настояваме институциите, най-вече ГДБОП, прокуратурата и МВР, да защитят правата и живота на хората, които се грижат за съществуването на свободното слово. Защото загубим ли него, губим всичко. Защото диктатурата в медиите води до диктатура на мафията", пише още в декларацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика