Партиите могат да харчат субсидиите си за каквото искат, казва председателят на Сметната палата

14327
Партиите могат да харчат субсидиите си за каквото искат, казва председателят на Сметната палата
Снимка: БГНЕС

Приходите на политическите партии у нас са строго наблюдавани и законовата уредба е много стриктна, но по отношение на разходите това изобщо не е така. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия председателят на Сметната палата професор Валери Димитров, който коментира темата във връзка със снимките на Волен Сидеров, които обикалят медиите вече два дни.

Според Димитров ако имаше необходимите закони, то контролът по отношение на разходите също щеше да е много по-голям.

С какви пари Волен Сидеров си позволява такива екскурзии, питат негови бивши съратници

Волен Сидеров обича хубавия живот. Това отдавна не е тайна, но въпросите около това с какви пари лидерът на „Атака” си позв...

По думите на Димитров има програмирен дефект в закона, защото член 29 от Закона за политическите партии оставя огромна свобода те да извършват разходи, включително и за сметка на държавната субсидия.

„Няма никаква регламентация на разходите, защото партиите разходват средствата си за подготовка и участие в изборите, за осигуряване работата на партийни структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи на дейността на партията разходи”, добави проф. Димитров.

По думите му партията има неограничена свобода за харчене на партийните субсидии и отсъствието на регламентация позволяват тези пари да се харчат за лични разходи.

„Партията не е обвързана с изискване да обявява публично своите разходи, а тя сама решава кои са присъщите за нея разходи. Информацията, която се публикува в годишните отчети на партията, е обобщена. А в декларациите на политиците по Закона за публичното имущество няма отчетност за такива разходи. Отчитат се само имуществото и доходите през годината”, заключи проф. Валери Димитров.

Атакисти завели 20 дела срещу Валери Симеонов

Депутати от партия „Атака" са завели 20 дела срещу съпредседателя на НФСБ Валери Симеонов. Исковете са на база изказвания на лиде...

„Партия „Атака” предава отчет за това как изразходва своите партийни средства. Даваме тези отчети, а Сметната палата прави своите проверки. Ние сме най-проверяваната партия”, обяви заместник-председателят на "Атака Десислав Чуколов. Той каза, че Сидеров живеел под наем и харчел от спестените си пари за почивки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com