Партиите не горят от желание да подкрепят чист мажоритарен вот

1774
Партиите не горят от желание да подкрепят чист мажоритарен вот
Снимка: БГНЕС

Партиите нямат никакво намерение да гласуват за въвеждането на мажоритарна система за избор на депутати с абсолютно мнозинство в два тура въпреки обещанията да се съобразят с волята на суверена, изразена на референдума. Това показа проверка на в. "Сега".

Инициативата на "Шоуто на Слави" получи достатъчно подкрепа от избирателите, за да бъде разгледана от парламента. Депутатите са задължени да направят това в 3-месечен срок. Омбудсманът Мая Манолова внесе вчера в Народното събрание поправки в Изборния кодекс, които детайлно уреждат въвеждането на чист мажоритарен вот.

Проектът предвижда образуването на 231 едномандатни избирателни района в страната и 9 в чужбина. Три от районите зад граница ще са за Турция, три за Европа, един за САЩ и два за "останалия свят". Правилата за определяне на победител в едномандатните райони са ясни - печели този, който получи повече от половината действителни гласове. Ако такъв няма, първите двама претенденти се явяват на втори тур и печели онзи, който вземе най-много действителни гласове. Отпада възможността да се гласува срещу всички.

Всеки, който събере подписка от 500 души, може да се кандидатира за независим народен представител. Не е задължително подкрепящите да живеят в района. Районните избирателни комисии стават 231 (сега са 31), като във всяка има по 9 души. Изборите в 9-те района "Чужбина" ще се ръководят директно от ЦИК.

Манолова и сценаристите на Слави внесоха мажоритарния проект

Омбудсманът Мая Манолова, придружена от представители на Инициативния комитет за провеждане на референдума на Слави Трифонов - сценарис...

Проектът на Манолова бе депозиран без важен детайл - районирането на страната. Омбудсманът обеща да представи до 28 ноември идеите си как да се извърши новото изборно райониране. За живеещите в България ще има и уседналост - за да гласувате в района, трябва да имате постоянна адресна регистрация в него през последните 6 месеца.

В мотивите си омбудсманът признава, че проектът ѝ не е съвършен и "изисква по-голям административен капацитет и експертен потенциал", отколкото при провеждането на избори при настоящата система.

Като обществен защитник Манолова има право да внася в НС предложения и препоръки, които обаче трябва да бъдат припознати от някой депутат, за да станат законопроект. Засега желаещи да направят това няма. Политическите сили в НС смятат, че времето до предсрочните избори не стига, за да бъде прекроена изцяло избирателната система.

От ГЕРБ обещаха да разгледат предложението, но изразиха недоверие към ангажимента на Манолова да предостави до седмица методиката за районирането на страната. "Това е сложна аналитична дейност, не е ясно кой ще извършва това райониране. Според нашето виждане това най-вероятно трябва да е ЦИК. Но има много работа", подчерта шефът на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) пред "Сега". По думите му има възможност да бъде въведен мажоритарен вот в най-кратки срокове, но изобщо не е добре да се бърза, защото "трябва да се работи с голяма степен на прецизност".

Скептично гледат на предложенията и в БСП. Социалистите смятат, че в малкото оставащ живот на действащия парламент няма достатъчно време, за да се извърши подобна фундаментална промяна на избирателната система. "Въпросът е твърде сложен и не можем толкова бързо да се справим. Разговаряли сме с експерти, ще им трябва повече от година, за да определят как да се извърши прерайонирането на страната. В София може да се стигне до разделянето на входове на блокове", посочи соцдепутатът Филип Попов пред "Сега". Днес ПГ на БСП ще обсъди дали нейни депутати да станат вносители на предложението на омбудсмана. Лидерът на БСП Корнелия Нинова смята, че чиста мажоритарна система не е подходяща и е по-добре да има смесена система.

Радев получи решението за избирането си и отрече да има политическа криза

Политическа криза в България няма. Това заяви новоизбраният президент Румен Радев при връчването на решението на ЦИК за избор на презид...

"Имаме дълбоки резерви по отношение на прилагането на тази система в български условия", изтъкна и Четин Казак от ДПС. Но отказа да навлезе в подробности. Той даде да се разбере, че засега партията му не смята да обръща внимание на проекта на Манолова.

Националистите от Патриотичния фронт смятат, че чрез въвеждането на мажоритарния вот ГЕРБ смятат да си осигурят победа на изборите по "втория начин". "Г-н Борисов си прави една много проста сметка. При 160 общини, които държи ГЕРБ, в тези 160 общини целият бизнес се контролира от кмета на ГЕРБ, всички местни фирми са подчинени на кмета от ГЕРБ, всички цигани са купени от кмета от ГЕРБ. Г-н Борисов си прави сметка през мажоритарната система да спечели мнозинство.Това не ви ли е ясно? И не мога да разбера защо всички се правите на луди", емоционално коментира темата наскоро съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов.

Остатъчният Реформаторски блок също не е склонен да приеме подобна радикална промяна. Вицепремиерът в оставка Меглена Кунева - де факто лидер на дясната коалиция, обяви, че партията й ДБГ няма да подкрепи мажоритарното гласуване, за да се "противопостави на популизма" и да "защити интересите на съществена част от гражданите, които не подкрепиха възможностите, за които бяха питани на референдума". "Да, в системата има грешка, но промени "на коляно" няма да я подобрят", декларира Кунева. И се обяви за свикването на Велико народно събрание, което да адресира всички фундаментални теми. Но и с това не трябвало да се бърза.

ДСБ, които след президентския вот скъсаха окончателно с РБ, нееднократно отхвърлиха възможността за чиста мажоритарна система. Те настояват за смесена система по немски модел, при която половината депутати се избират пряко от гражданите, а другата половина - с партийни листи. В същата посока отиват предпочитанията и на АБВ на Георги Първанов.

Единствените, които досега твърдо се обявиха в подкрепа на мажоритарния вот в два тура, са неколцината депутати от БДЦ начело с бившия сценарист в "Шоуто на Слави" Росен Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика