Партиите трябва да внесат финансовите си отчети за 2013 г. до понеделник

9755
Партиите трябва да внесат финансовите си отчети за 2013 г. до понеделник
Снимка: БГНЕС

Политическите партии у нас имат време до 31 март да представят в Сметната палата финансовите си отчети за миналата година. Те трябва да внесат и декларации по образец със списъци на физическите лица, които са направили дарения. Това съобщиха от Сметната палата.

Финансовите отчети трябва да се представят в институцията на хартиен и електронен носител. Това задължение се отнася за всички регистрирани партии, които не са прекратили дейността си с влязло в сила решение на Софийския градски съд.

Парламентът реши съдбата на Сметната палата

Спорният закон за Сметната палата вече е окончателно приет. Това стана след три дни на прочит в пленарна зала. В срок до един месец от...

На сайта си Сметната палата е публикувала образци на необходимите документи. Съгласно Закона за политическите партии, годишен финансов отчет, който не отговаря на изискванията, се смята за неподаден. До 15 април Палата ще публикува на интернет страницата си представените от политическите партии финансови отчети за 2013 г. и списъците на дарителите им, наименованията на партиите, които не са подали отчети в срок, както и списък на партиите, получили държавна субсидия през предходната година.

Ако партиите не представят отчетите си в срок, може да им бъде наложена глоба от 5000 до 10 000 лв. Те могат също така да загубят правото си на държавна субсидия до провеждането на следващите парламентарни избори. Има и възможност Софийският градски съд да постанови разпускане на политическа партия, когато не са представени в Сметната палата годишни финансови отчети за две последователни години.

Вчера бе приет предизвикалия множество спорове и остри реакции нов Закон за Сметната палата. Припомнете си подробности за него тук.

На снимката: председателят на Сметната палата Валери Димитров

НС прие условия за одиторите на Сметната палата

Одиторите на Сметната палата трябва да са с висше образование, магистри, с най-малко 3 години опит и да спечелят конкурс за назначе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика