Партия МИР: Кирил Петков за втори път пренебрегна решение на Конституционния съд и наруши закона

14261
Партия МИР: Кирил Петков за втори път пренебрегна решение на Конституционния съд и наруши закона
Снимка: МВнР

Министър-председателят Кирил Петков показа пълно непознаване на сложната ситуация във външната политика и няма никакъв реален поглед върху дипломацията и със своите действия той за втори път нарушава закона и пренебрегва решение на Конституционния съд на Република България, а именно решение № 11 от 22.11.20011 г. по Дело №8 от 2011 г. Това се казва в позиция на партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) във връзка с кадровите назначения и уволнения в Министерството на външните работи.

Според партия МИР Кирил Петков много бързо се е поддал на внушения и без да се запознае с конкретните факти и обстоятелства и без да попита експертите прибързано и емоционално е заповядал на министъра на външните работи Теодора Генчовка да уволни назначените само ден по-рано служители и съветници в министерството.

Според партия МИР в сериозната политика не можеш да се взимат решения без да си запознал с фактите, без да имаш съответната експертиза и без да си обърнал сериозно внимание на българските и международните правни инструменти и до какви последици може да доведе взетото решение.

В своята позиция партия МИР казват, че решението на министър Генчовска да назначи двама висши дипломати в кабинета, а именно посланик Петър Воденски, който е един от най-силните експерти на България по Балканите и бивш посланик в Турция и Молдова, както и посланик д-р Петьо Петев, който е утвърден експерт по НАТО, и който е работил в централата на организацията в Брюксел, е било много добро и е щяло да доведе до успех и различен и професионален подход на работа в министерството.

Според партия МИР не може всички да бъдат слагани под общ знаменател и не може да бъдат слагани етикети като „ченгета“, „агенти на ДС“, „доносници“, а всеки случай трябва да се анализира и разглежда поотделно и внимателно.

„С какво например посланик Воденски, който е дипломат и кадрови разузнавач към българското военно разузнаване и е работил под дипломатическо прикритие в Турция плаши „правоверните“? Може би ще съветва министъра да провежда протурска политика? Или д-р Петьо Петев, който е работил под прикритие в цивилното ни разузнаване, ще накара министъра да се обърнем срещу НАТО ли? Тези двама посланици са работили за разузнаването на България, а не в някое и за нечие чуждо разузнаване! Защитавайки български, а не нечии чужди интереси! Тези хора не са нито предатели, нито доносници и подобно отношение към тях, както и към всички други дипломати с доказана професионална експертиза, е обида за самите тези, които ги оплюват днес и слагат под общ знаменател всички“, се казва още в позицията на партия МИР.

Според партия МИР повече от тридесет години темата за ролята на ДС в МВнР не е изгубила своята актуалност, а преминавайки през различни правителства, тя ту е затихвала, ту отново се е появявала, но е достигнала своя апогея по време на управлението на ГЕРБ през 2010 г. Именно тогава, т.н. „комисия по досиетата” изведнъж е решила да публикува имената на около седемдесет висши дипломати които според архивите са работили през годините под някаква форма за разузнавателните органи на тоталитарна България. В позицията на партия МИР се казва още, че критерият на комисията за определяне на някого като „агент”, или „сътрудник”, често пъти е бил единствено прословутото „картонче” – регистрационна бланка с името на съответния дипломат, изготвена от оперативен работник от ДС. Още тогава е трябвало да се изяснят при какви обстоятелства и с каква цел са правени тези „картончета”, доколко те са меродавни и могат ли да бъдат достатъчно доказателство за това, че посочените дипломати наистина са работели за съответните разузнавателни управления.

Един от сочените за ДС агенти: КирилП е едно голямо разочарование, трябва да спре да нарушава Конституцията

"Някой все пак трябва да обясни на КирилП, че трябва да престане да нарушава Конституцията. Въобще, КирилП се оказа едно голяяямо разоч...

От партията настояват да се прекрати кампанията и политическите поръчки, които очернят професионалните дипломати, които действително са работили за сигурността на България, а не са били доносници. По този начин, дори след приетото Решение № 11 от 22.11.2011 г. на Конституционния съд, ясно указващо, че никой няма право да налага професионални или други ограничения на тази категория висши дипломати, които не само несправедливо са обругани, но и професионално дискриминирани. От партия МИР са категорични, че фактите неоспоримо доказват, че голяма част от тези професионални дипломати са участвали в подготовката за влизането на България във всички демократични международни организации и в голяма степен на тяхната активност и професионализъм България дължи създаването на нейния нов и позитивен имидж и че не може с лека ръка и слагайки ги под общ знаменател да им се лепят етикети и да бъдат професионално дискриминирани.

Според партия МИР „Върховенство на закона” не е само фраза, която постоянно се употребява от политиците, а всички в това число и министър-председателя трябва да спазват Конституцията на Република България и нейните решения. От партия МИР обръщат сериозно внимание, че не може министър-председателят постоянно да нарушава и погазва Конституцията и именно за това те поставят под съмнение как и дали Кирил Петков може да управлява страната, като системно нарушава законите, оправдавайки се с незнание или неопитност.

Цялата позиция на партия МИР може да се прочете тук:

https://www.mirbg.bg/post/kakvo-stava-v-blgarskoto-vnshno-ministerstvo-kde-e-dlbokiyat-koren-na-strannite-naznacheniya-i-svetkavichni-uvolneniya-i-kde-e-vrhovenstvoto-na-zakona

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

За коалицията с ГЕРБ: Лена Бориславова даде обяснение

Свалянето на Желязков е отклоняване на вниманието от пуделите и контрабандистите: Говори Даниел Митов

Божанков: Подчинение ГЕРБ в наше лице няма да срещнат

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика