Партия МИР настоява за международно разследване на минирането в Черно море

3583
Партия МИР настоява за международно разследване на минирането в Черно море
Снимка: ПП МИР

Българското правителство да вземе незабавно отношение по темата с минирането на Черно море, поискаха от партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие).

Ето какво пишат от партията в позиция, разпространена до медиите: „Българските военноморски сили получиха два сигнала за укрити мини в Черно море само в рамките на няколко дни. За политическа партия МИР минирането на Черно море е престъпен акт, който създава реална заплаха за живота и сигурността на българските граждани. Мините застрашават корабоплаването в Черно море, тъй като всеки рибарски или търговски кораб е изложен на риск от попадането на мина."

От партията настояват не само казусът да стане обект на незабавно международно разследване, за да се установи кой е поставил и оставил така безотговорно мините. Те призовават и българското правителство да вземе отношение по темата, тъй като тя е тясно свързана както с националната сигурност на България, така и с опазването на живота на българските граждани. "Партия МИР очаква отговор от българското правителство на въпроса дали и кой наблюдава териториалните води на България, колко кораба тип „минни ловци“ са в готовност да реагират в случай на опасност и в какъв времеви диапазон", продължават от партия МИР.

Партия МИР: Кирил Петков за втори път пренебрегна решение на Конституционния съд и наруши закона

Министър-председателят Кирил Петков показа пълно непознаване на сложната ситуация във външната политика и няма никакъв реален поглед въ...

„България е заинтересована от това в Черноморския регион да няма нито напрежение, нито военни действия, тъй като и икономиката, и туризмът, а и немалко други отрасли са потърпевши от създадената ситуация“, заявява полк. Христо Ямболиев, член на НИС на партия МИР и експерт по национална сигурност.

„Партия МИР е за спазване на договорните ангажименти на България към партньорите от НАТО и всички регламентиращи документи на Алианса, но на първо място стои българският национален интерес. Категорично се противопоставяме на опитите България да бъде въвлечена във военен конфликт и военни действия. Именно затова смятаме, че България трябва да предложи сключването на двустранно споразумение между Русия и НАТО за неразполагане на ракети със среден обсег. Страната ни е пряко заинтересована от подобно решение, което автоматично би довело до деескалация на напрежението в Черноморския регион и останалия свят”, твърди бившия командир на 9-та бронетанкова бригада в Горна баня полк. Христо Ямболиев.

Партия МИР предлага България да инициира възстановяването на прекъснатия през 2014 г. диалог между НАТО и Руската федерация чрез работа на Съвета НАТО - Русия. От партията искат също така да се потърсят професионални контакти с оторизирани представители на страни, съседни на България, нечленуващи в НАТО, за да се предприемат инициативи, чрез които страната ни да получи гаранции за ненападение при възникването на кризисни ситуации в региона, както и задължение за неразполагане на настъпателни оръжия, насочени към нашата територия. Съответно българската страна да поеме необходимите реципрочни ангажименти. "Такава позиция и приемането на съответните решения ще бъдат много по-ефективни и много по-резултатни от досегашната практика. Тези условия да бъдат обсъдени в политическата структура на НАТО и заедно със страни, заинтересовани от подобни гаранции, да се предприемат стъпки за положително становище на НАТО и приемане на съответното решение”, се казва още в позицията на партия МИР.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика