Патриотите готвят закон, налагащ повсеместно кирилицата и книжовния български език

4066
Патриотите готвят закон, налагащ повсеместно кирилицата и книжовния български език
Снимка: Thinkstock

Работим върху синхронизиране на текстове по Закон за българския език. Това каза пред журналисти в Народното събрание народният представител от „Обединени патриоти“ Милен Михов.

„Законопроектът въвежда определени изисквания и регламенти за използването на кирилицата и книжовния български език от държавните и общинските институции и в публичното пространство“, обясни той.

„Въвежда се и изискване за именуването на обекти от общински или национален характер, върху изписването на имена на обекти върху сгради и улици, униформи на обществени и държавни представители“, посочи Милен Михов.

Той уточни, че в проектозакона е включено и създаването на Съвет за български език с определени квоти от научни институции, неправителствени организации и професионалните гилдии. „Използваме опита на предходните Народни събрания и проведените дискусии по тази тема. Стъпваме на проведените тогава обсъждания и най-широки забележки и препоръки от различни научни институции“, коментира народният представител от „Обединени патриоти“, цитиран от Фокус.

„Новото, което искаме да направим, е да обсъдим, преди да разпишем текстове, онези промени, които засягат българския език във виртуалното пространство“, посочи той. „Би трябвало имената на интернет сайтовете да съответстват на конституционно определената институция. Мисля, че това е нормално и технологично възможно, както и белег за уважение към институцията“, каза още Милен Михов.

Така на практика според новия закон табелите на улици и на униформите на държавни служители като военни и полицаи задължително ще бъдат изписани на кирилица.

Кандидат-студенти се борят за места в СУ на изпити по български език и математика

Първата кандидатстудентска сесия на Софийския университет за учебната 2017/2018 г. продължава с изпити по български език и литература и...

„Ако сега погледнете един полицай от разстояние, едва ли ще разберете националната му идентичност, защото върху униформата всички надписи в някои случаи са само на английски и национално определящите белези се състоят само от трикольор“, обясни Михов.

Той допълни още, че новият документ ще предвижда доставчиците на електронни услуги като мобилни оператори и банки да изпращат SMS-и на кирилица. В момента те се пишат на латиница заради разлика в кодирането, поради която SMS-ите на кирилица са по-дълги. Михов обясни, че този проблем не е непреодолим и че в Турция вече било намерено решение, пише Монитор.

Друга пречка за писането на кирилица е, че някои по-стари мобилни телефони не я поддържат. В тази връзка Михов поиска и регламент, според който всички нови устройства в България и ЕС да поддържат българската форма на кирилица.

Изискването, свързано с писането на SMS-и на български, вероятно ще бъде приложено след определен срок, заради хората, които все още разполагат с по-стари устройства, които не я поддържат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика