Павлова: Обвиненията за АМ "Хемус" са жалки опити за манипулация

1471
Павлова: Обвиненията за АМ "Хемус" са жалки опити за манипулация
Снимка: БГНЕС

Предизборното повдигане на поувяхналото политическо его на някои политици е жалко, защото АМ „Хемус“ е най-значимият стратегически обект за Северна България.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова по повод обвиненията на лидера на ДСБ Радан Кънев, че управляващите са подарили първия Лот на магистрала „Хемус“ на съдружието ГЕРБ-ДПС, предаде Фокус.

„Отпуснатите днес, с постановление на Министерски съвет, 22 880 лв. на АПИ са средства, които са отпуснати от правителството по бюджета на АПИ за 5 отделни компонента и проекта“, каза тя. По думите й една част от тези средства - почти 6 млн. лв., е сумата за авансовото плащане при сключване на договор за строителство за изграждането на АМ „Хемус“ в участъка от Ябланица до Боаза.

„Индикативната стойност на решението за избор на изпълнител е 55 млн. лв. без ДДС. Предвиденото авансово плащане съответно 10% от сумата или малко под 6 млн.“, поясни Павлова.

По думите й останалите суми до 23 млн. са 10% авансово плащане за следващия участък от автомагистралата, по която се очаква тръжна процедура в следващите дни и седмици. „Там индикативната стойност на строителството е 133 млн. и съответно 10% - 13 млн. лв. са предвидените авансово средтва за сключване на договора и изпълнението на следващия участък, по който все още няма изпълнител“, каза министърът в оставка.

Павлова уточни, че тълкуванието, че 23 млн. лв. са отпуснати за първия Лот е невярно.

„Това са опити за манипулации, внушения. Опит да се опорочи и омаскари името на правителството и Пътната агенция. Това е открита процедура, която е съгласувана с Агенция по обществени поръчки“, коментира министърът в оставка.

10 фирми искат да строят участък от 9.3 км на "Хемус"

10 ценови оферти за проектирането и строителството на малко под десет километра от автомагистрала "Хемус" са отворени днес в Агенция "П...

По думите й 11 са кандидатите са участвали в процедурата, а от тях 10 са допуснати за отваряне и на финансова оферта. „Това, че в крайна сметка имаме избран един, това е най-естественото нещо“, посочи Лиляна Павлова.

Тя каза още, че цената, по която е предложено решението за избор на изпълнител, е значително по-ниска и от предния път.

Имало е опит хакер да разбие системата Lima, временно е успял, но в момента тя е стабилизирана. Това каза още Лиляна Павлова във връзка с това дали са защитени имената на потребителите, които ползват приложението Lima.

"Както знаем, в света всяка една система теоретично, а и на практика, може да бъде разбита от целенасочени действия на определени лица със способности, така наречения хакер“, обясни Павлова.

По думите й това е нещото, което се е случило със системата. Тя уточни, че в момента системата е защитена. Министър Павлова коментира, че предоставянето на данни за определени лица е доброволно и дава възможност при случаи на ПТП лицето да бъде спасено. „Всяка една система би могла да пострада от хакерска атака. Мисля, че това е единичен случай“, посочи министърът в оставка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика