Павлова: Спокойно! Държава е тук. Готвим се за топенето на снега

7651
Павлова: Спокойно! Държава е тук. Готвим се за топенето на снега
Снимка: БГНЕС

Държавата е тук, държавата е на мястото си. Важното е да се обединим и да намерим начин да се синхронизираме и да работим заедно, а не да политиканстваме. Този коментар направи пред депутати министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на изслушване за действията на държавата в бедствената ситуация от последните дни.

Поуките ще са много. Тепърва предстои топенето на снеговете. Павлова очаква свлачища и увеличаване на нивото на реките "За съжаление няколко души загубиха своя живот, тепърва ще се анализират щетите. Поуките са пред нас, но в тази зала трябва да има обединение на усилията, за да се види какво би могло да се направи по-добре", призова министърът.

Червен код за сняг изправя на нокти Южна България утре

Червен код е обявен за 7 март в 3 области на Южна България. За втори ден НИМХ обявява червен код поради интензивни снеговалежи и буре...

Стотици хора са били мобилизирани и още са мобилизирани, работят денонощно. Не са почивали от дни. Павлова посочи, че са били мобилизирани допълнителни машини от цялата страна, работили са общо над 950 машини. "Не мога да допусна в тази зала да чуваме обвинения, че не работят и че държавата я няма. Стотици хора са на място в снежните преспи", настоя тя.

Още след обявения червен код в Кърджали е насочена допълнителна техника. Снеговалежът е бил над 58 литра на квадратен метър, което е довело до преспи между 1,5 и 3 метра, а мокрият сняг и счупените дървета изключително са затруднявали почистването на снега. Дори специализираните машини са били много затруднени и възпрепятствани от дърветата, информира БГНЕС.

"За един километър път трябваха над 2 или 3 часа, за да бъде почистен. Въпреки това се мобилизираха 360 души с резачки, за да могат дърветата да се изнасят, но преспите са над 2-3 метра и това много затрудни работата", каза Павлова. Започнало се е с почистване на първокласните пътища, за да се осигури достъп до общинските центрове. Още на 8 март е осигурен пробив до областните центрове, каза тя и поясни, че става дума именно за пробив и предвижване на техника и лекарства, а не за възможност да се движат леки автомобили.

На 10 март е отворена цялата републиканска пътна мрежа, но в нито един момент преди това не е било допуснато по републикански пътища да няма възможност за транспортиране на лекарства и нуждаещи се граждани, подчерта Павлова. Тя обясни, че в Смолян ситуацията е била още по-тежка заради специфичния планински район. Били са прекъснати както електрозахранването, така и мобилните връзки и дори бензиностанциите не са могли да осигуряват на екипите гориво поради липса на ток.

Няма глобени търговци в община Смолян за непочистен сняг и лед по тротоарите

Няма глобени търговци в община Смолян за непочистен сняг и лед по тротоарите пред търговските обекти. Това каза за Радио „Фокус&r...

"Чуваме критики, че държавата я няма - това не е вярно", категорична бе Павлова. След почистването на републиканската мрежа над 120 машини са били насочени към общинските центрове, за да помагат на общините за общинските пътища.

"Преспите са над 3 метра, навяванията са огромни, съчетано с огромния сняг, множеството дървета и липсата на енергия, създава предпоставки за невъзможност с магическата пръчка да се изчистят нещата", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика