Пеевски - богат като шейх, Радев - беден като църковна мишка, за Нинова и Карадайъ не е ясно

37480
Пеевски - богат като шейх, Радев - беден като църковна мишка, за Нинова и Карадайъ не е ясно
Снимка: БГНЕС

След като стана ясно, че цели 48 политици на държавни постове още не казват какво е имуществото им, вече може да бъдат видени декларациите на останалите държавници.

Вечният трън в петата на гражданското общество Делян Пеевски декларира два апартамента, единият от които с два гаража, и къща с двор – всичките в София. Апартаментите са придобити през 2002 и 2003 година, а къщата - през 2004 година. Апартаментът с два гаража струва 50 000 лева, другият е малко под 30 000 лева, а къщата е малко над 72 000 лева. По банкови сметки Пеевски е декларирал малко над 210 хил. евро, над 4,8 млн. долара и над 7,9 млн. лева. Наличните парични средства на депутата от ДПС са 110 000 лева. Пеевски има дялове и в четири компании – Intrust Limited, Proof Method Marketing, ИНТ ЕООД и Mercury Holding. Всъщност Пеевски е дал 4 млн. лева, за да вземе 20 000 акции в Intrust. Компанията се занимава с "международно данъчно планиране, създаване на фирми и тръстове и корпоративни услуги като счетоводство и банкиране".

В контраст президентът Румен Радев е декларирал само един апартамент в София, но купен за почти 169 000 лева, както и Citroen C5 на стойност 3300 лева, който си е купил преди три години. Наличните му пари са 4000 лева, а съпругата му Десислава Радева разполага с 3200 лева. По банкова сметка президентът държи 4379 лева, но има и кредитна карта с лимит от 10 000 лева, както и потребителски заем на стойност 20 000 лева.

Пеевски ще е член на две комисии в НС, БСП взима една

Депутатът от ДПС Делян Пеевски ще бъде член на икономическата и земеделската комисии в парламента. Това решиха народните представители ...

Същевременно председателят на БСП Корнелия Нинова все още не е декларирала нищо – срещу нейното име има само графа "Уведомление". Същото е положението и при Мустафа Карадайъ.

Според регистъра на Сметната палата министър-председателят Бойко Борисов има по банкова сметка 26 700 лева, които са "спестявания от работна заплата". Премиерът и лидер на ГЕРБ не е декларирал никаква друга промяна по отношение на имуществото си.

Една от основните фигури при коалиционния партньор на ГЕРБ – Валери Симеонов, също не е декларирал никаква промяна в имуществото си. От заплати обаче лидерът на НФСБ има в наличност общо 40 500 лева, но пък няма никакви банкови сметки. За сметка на това Симеонов декларира и данъчна основа от 67 014 лева от трудови правоотношения извън работата му като депутат през 2016 година, както и от 8100 лева от друга стопанска дейност. От СКАТ Симеонов има дивиденти в размер на 47 500 лева.

Друг от патриотите – Красимир Каракачанов, декларира парцел земя край Сандански, който е купил за 8000 лева. Каракачанов има като налични пари 82 000 лева, но 20 000 от тях са на съпругата му Росица Слабакова, а всичките са спестени от заплати, а по банкова сметка – 11 300 лева.

48 лица на висши държавни постове не са подали имуществени декларации

Общо 48 представители на висшата власт в държавата не са подали или са подали извън законоустановения срок имуществени декларации или у...

Третият патриот – Волен Сидеров, няма никакво ново имущество за деклариране. Нещо повече – лидерът на "Атака" не е декларирал нито пари в брой, нито в банка, но за сметка на това има три заема. Първият е за 33 277 лева – потребителски кредит, вторият е за 4730 лева – по кредитна карта, а третият е заем за 50 000.

Една от най-богатите декларации е тази на председателя на "Воля" Веселин Марешки. Още по отношение на недвижимото имущество той е купил две идеални части на дворно място във Варна, но през далечните 1993 и 1997 година, право за строеж на апартамент за 7217 лева пак във Варна – през 2009 година, както и поземлен незастроен имот в родното му място село Орешак през 2010 година, като от този имот той притежава 1/6. Съпругата на Марешки – Светлана, която е рускиня, има правото на половината от къща във Волгоградска област, още от 1995 година. През 2010 година Марешки е купил 1/6 ливада в село Патрешко, Троян.

Наличните парични средства на председателя на "Воля" са в размер на малко над 35 000 лева, но всъщност само 13 000 от тях са чисто негови – другите са на името на жена му. В банкови сметки той има само 2317 лева, докато съпругата му е с 58 072 лева, а в евро в банката Марешки има само 52 евро, докато Светлана Марешка е с 140 583 евро. Впечатление прави и, че в тази графа Марешки е написал името си в женски род – Веселин Найденов Марешка.

По отношение на дълговете на семейство Марешки списъкът е много дълъг – 48 различни видове задължения, като със сигурност става въпрос за милиони. Марешки има дялове в 93 фирми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика