ПЕС: България да влезе в Шенген без повече отлагане

1843
ПЕС: България да влезе в Шенген без повече отлагане
Снимка: Getty Images / Guliver

България да влезе в Шенген без повече отлагане. За това призова Партията на европейските социалисти с резолюция, приета единодушно от конгреса, който се провежда в Берлин.

В документа се изразява категорична подкрепа за членството на България в Шенген. „Искаме да защитим и насърчим Шенгенското споразумение, което е едно от най-големите постижения на ЕС, и да видим Румъния, България и Хърватия като част от него без отлагане“, записаха социалистите в резолюцията, предава 24 часа.

Решението влизаме ли в Шенген ще се вземе през декември

Вчера приключи вторият ден от двудневната проверка в България на представители на ЕК за готовността ни за Шенген. Официален отзив от пр...

Призивът беше приет в текста от 33 партии-членки на лявото политическо семейство, от които 13 са управляващи или част от управляващата коалиция в страните си.

В резолюцията са разписани план за Европейски пакт за достъпна енергия и социална кохезия, призив за справедлив Зелен преход, като изход от енергийната криза, както и предложения за намаляване на неравенствата и гарантиране на работните места в ЕС.

Централно място в резолюцията, озаглавена „С кураж за Европа: да изведем Европа от кризите“, заема инициативата за Европейски пакт за достъпна енергия и социална кохезия. Социалистите предлагат редица мерки, сред които съвместни обществени поръчки, адаптиране на правилата за държавна помощ, преразглеждане и регулиране на енергийния пазар, както и създаване на всеобхватна европейска инфраструктура за съхранение на енергия. Така щели да се овладеят нестабилността и спекулациите, а сметките за енергия да бъдат ефективно намалени. Сред предвидените инициативи е и продължаването на Инструмента за подкрепа срещу рисковете от безработица (SURE), който беше приложен успешно по предложение на ПЕС по време на Ковид кризата и осигури финансова помощ в размер до 100 млрд. евро за държавите-членки.

Като част от неотложните мерки в сферата на социалната политика, ПЕС предлага провеждане на Социален форум на високо равнище два пъти годишно, включването на Протокол за социален напредък към Договора за ЕС, както и Европейски закон за борба с бедността, който да задължи ЕС и неговите държави-членки да работят за пълното изкореняване на бедността в Европа до 2050 г.

Според европейската левица, кризата с войната в Украйна ясно показва, „че инфлационната динамика може да се отдаде по-скоро на цената и нестабилността на енергията от изкопаеми горива, отколкото на мерките за преход към система за възобновяеми източници“, а Зеленият преход е още по-неотложен с оглед на гарантиране на енергийната независимост на ЕС.

България и Румъния влизат в Шенген още през декември?

Съветът на ЕС може да гласува по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген през декември. Това съобщи днес чешкият министър ...

„Нашият избор е Европейският зелен преход да ни прехвърли възможно най-бързо към нови икономически, промишлени и селскостопански системи, като не изоставя никого и гарантира, че работниците и най-уязвимите няма да платят сметката и да страдат от последиците. Климатичната и екологичната криза може да отприщи изцяло нов източник на социална несправедливост. Ако тази нарастваща несправедливост не бъде преодоляна, ще се появят още повече неравенства и ще се задълбочи социалната криза. Лявото политическо семейство се ангажира да не жертваме социалния за сметка на екологичния прогрес“, пише в документа.

В резолюцията на ПЕС се обръща специално внимание на социалните аспекти на прехода и се призовава за подкрепа за най-засегнатите слоеве от обществото.

По отношение на войната в Украйна социалистите осъждат руската агресия и изразяват солидарност с украинския народ, като заявяват, че негативните последици и цената от конфликта не трябва да бъде плащани от най-бедните.

Ще продължим да се противопоставяме на руската агресия по всички възможни начини, пишат социалдемократите в резолюцията. И обясняват, че солидарността с украинския народ е символ на ценности като свобода, демокрация и основни права. ПЕС осъжда незаконната, неоправдана и непровокирана агресия. Очевидно е, че свободата и равенството могат да бъдат защитавани и насърчавани само със силен, справедлив и единен ЕС. Ясно е също така, че войната се отразява на ежедневието на европейските граждани чрез по-високи цени на храните и енергията, нарушени вериги за доставки и много други аспекти. Трябва да гарантираме, че ще преодолеем неравенствата и че най-бедните няма да са тези, които ще платят най-високата цена. Европа трябва да се възползва от този импулс, за да се превърне в Съюз, който предлага просперитет на своите граждани и е готов за предизвикателствата на нашето време, включително чрез повече интеграция и повече сътрудничество. Времената на промени и предизвикателства са времена за единство и решителни действия.

ПЕС се ангажира с мерки, така че „ЕС не само да действа в отговор на кризи, а да е готов да ги предотврати.“ Социалистите заявяват също, че ще продължат „работата за подобряване на живота на всеки европеец” и заявяват готовност да спечелят европейските избори през 2024 г. като най-голямата партия.

Българските евродепутати със съвместна декларация за Шенген

Във връзка с предстоящия днес дебат в Европейския парламент относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство...

Въпреки че подкрепиха избора на Стефан Льовен за президент на ПЕС, в гласуването на резолюцията не участваха представителите на БСП на конгреса - Вяра Емилова и Филип Попов. Преди седмица лидерката Корнелия Нинова изпрати писмо до ПЕС, в което заяви, че не са обвързващи за БСП текстове от резолюцията, касаещи военна помощ за Украйна, строги санкции срещу Русия и Истанбулската конвенция.

В залата бе и зам.-шефът на БСП Кристиан Вигенин, но като председател на групата на социалистите в Парламентарната асамблея на ОССЕ. Той обясни, че имат мандат от Изпълнителното бюро да не участват в гласуването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика