Петкова: Досега плащахме на "Мариците" без да работят

8241
Петкова: Досега плащахме на "Мариците" без да работят
Снимка: БГНЕС

Подписаното днес споразумение с американските централи в „Марица-Изток” е успех, резултатите са добри и станаха факт след сложни и дълги преговори. До последно късно снощи продължиха разговорите преди да се стигне до съгласие. Това съобщи в студиото на bTV Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката разясни, че всъщност намаляват с 31% плащанията към американските централи в „Марица-Изток” , което е около 100 милиона лева годишно или около 1 милиард лева до края на договорите. „Досега плащахме на „Мариците” без да работят, само да поддържат готовност за включване”, поясни тя.

Westinghouse не се отказва от седми блок на Козлодуй

"Уестингхаус Електрик Къмпани" ще продължи да води дискусии за нова структура и времеви период относно седми блок на АЕЦ "Козлодуй". То...

Петкова бе категорична, че постигнатото споразумение не означава, че ще има намаляване цената на електричеството от юли. Тя обаче остави решението за това на новия състав на Комисията за енергийно и водно регулиране.

„Намалението на цените на изкупуване на ел. енергия от двете американски централи няма как да влияят на цената на електрическата енергия, но това влияе пряко на дефицита в НЕК. Ние плащаме така или иначе чрез цената на тока, когато НЕК дава своето заявление пред КЕВР и поставя искания за цена. НЕК ще се опита да задържи настоящите цени за електрическа енергия”, заяви тя.

„Създадохме работна група и проучихме ситуацията около споразумението с „Уестингхаус”, в резултат формулирахме искане компанията да стане стратегически инвеститор и очакваме тяхното решение”, каза министърът.

Петкова посочи, че се надява преговорите с „Уестингхаус” да продължат и да се стигне до взаимноизгодно споразумение. „Не сме се отказали от 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй”, това не е единственият възможен вариант, трябва да гледаме преди всичко интересите на България”, допълни енергийният министър.

Не можем да потвърдим договора с Westinghouse, заяви Борисов

България не може да поеме този ангажимент и да потвърди договора с американския технологичен гигант Westinghouse за изграждане на нова ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика