Петкова: Газовата връзка Гърция-България е в решителната си фаза

1807
Петкова: Газовата връзка Гърция-България е в решителната си фаза
Снимка: БГНЕС

Заложили сме като основен приоритет в сектор „Енергетика“ на нашата управленска програма диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ, заяви по време на конференция в София министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде  БГНЕС.

„Тази тема е изключително важна. Не само за България, но и за целия регион. Всички ние знаем какво означава диверсификацията и какви ползи носи тя. Това е съвсем осезаемо, защото България все още е една от държавите, които са зависими от един източник на природен газ. Затова нашите усилия, години наред, са насочени към това България да бъде независима“, каза министър Петкова. Тя бе категорична, че за да постигне този си основен приоритет, държавата ни е концентрирала усилията си в няколко основни проекта, върху които работи усилено. Един от тях е ключов, а това е изграждането на интерконектора Гърция – България.

Две компании се състезават за струващата 145 млн. евро газова връзка с Гърция

Газовата връзка с Гърция ще струва 145 млн. евро (без ДДС) и трябва да бъде изградена за 18 месеца. Това стана ясно при публичното отва...

„Проект, който е от общ икономически интерес в рамките на ЕС“, обясни енергийният министър и подчерта, че той трябва да даде енергийна независимост не само на страната ни, но и на целия регион. Според нея проектът се намира в своята решителна фаза, защото сме на прага на избор на строител, доставчик на тръби и избор на инженер-консултант. Част от обществените поръчки вече са финализирани, а през месец май ще бъдат избрани тези компании, които ще имат отговорността да реализират проекта.

Енергийният министър отбеляза важността и на друг важен проект – междусистемната връзка между България и Сърбия. „С реализацията на този интерконектор, който трябва да стане факт 2022 година, нашите съседи също ще имат възможност да разчитат на сигурност на доставките от други източници, а именно от Каспийския регион“, отбеляза още Петкова.

Като друга възможност за диверсификация на източниците министър Петкова спомена и терминала за втечнен природен газ в Александруполис. Участвайки в него, България ще има възможност да доставя газ от САЩ, Катар, Алжир и др. През втората половина на тази година предстои да бъде взето окончателно инвестиционно решение на проекта, а страната ни твърдо е заявила своята воля за участие като акционер.

„България върви с много сериозни стъпки напред към либерализацията на пазара на природен газ, към диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка“, каза в заключение министър Петкова.

Теменужка Петкова: Проектът за газова връзка с Гърция е във финална фаза

Проектът за изграждане на газовата връзка е във финална права. Това заяви по време на конференция в София енергийният министър Теменужк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика