Петкова: Притеснително е, ако за АБВ е проблем стабилизирането на енергийния сектор

1564
Петкова: Притеснително е, ако за АБВ е проблем стабилизирането на енергийния сектор
Снимка: БГНЕС

Ако за нашите колеги в АБВ е проблем това, че успяхме да стабилизираме сектор "Енергетика", ако за тях е проблем диверсификацияна енергийните източници и либерализацията, то това звучи доста притеснително. Така коментира енергийният министър Теменужка Петкова оттеглянето на подкрепата към правителството от страна на коалиционните партньори АБВ и един от посочените мотиви за състоянието на българската енергетика.

Не се почувствах добре на фона на усилията, които полагаме година и половина да стабилизираме сектора, каза още министърът в ефира на БНТ.

Държавата одобри официално "Шел" да проучва "Силистар"

На днешното си заседание правителството официално одобри "Шел Експлорейшън енд прадакшън (LIX) Б.В." да проучва нефт и природен газ в п...

"За мен това беше изненада и то не особено приятна", каза Петкова по отношение на оставката на социалния министър Ивайло Калфин от АБВ.

Коментирайки проучванията за добив и нефт в Черно море, Теменужка Петкова заяви, че това "със сигурност" е "наистина изключително важно и революционно решение" на правителството на ГЕРБ. "Не всеки се осмелява да го вземе", каза тя.

По думите й, ако проучвателните сондажи са успешни, то това ще доведе до сигурност на доставките и България ще има по-конкурентни и добри цени на природните ресурси.

"Ето защо е толкова важен този въпрос с диверсификацията на енергийните източници и развитието на местния добив", допълни енергийният министър.

Изключително важен проект по отношение на Южния газов коридор е интерконекторът България-Гърция, каза още Теменужка Петкова. Тя отново повтори, че коридорът ще ни даде реална възможност за диверсификация и възможност за газ от Каспийския регион.

Петкова: Само за 1 година успяхме да намалим загубите на НЕК с 360 млн. лв.

Само за 1 година успяхме да намалим загубите на НЕК с 360 милиона лева. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по вре...

Енергийният министър обясни, че е направен пазарен тест за интерконектора и 9 компании са заявили и резервирали капацитет за над 4 млрд. газ годишно. Надявам се, че проектът ще се изпълни в рамките на договорените срокове, каза тя.

Външният министър Даниел Митова беше сега на посещение Азербайджан, където заяви, че България подкрепя изграждането на Южния газов коридор и разглежда Азербайджан като водещ фактор и гарант за успешното реализиране на проекта.

Теменужка Петкова коментира обвинението от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) към "Национална електрическа компания" (НЕК) в злоупотреба с господстващо положение на пазара на производство и продажба на едро на електрическа енергия. Петкова уточни, че това е по обвинение от ноември 2014 г., когато предишното ръководство на НЕК, което правителството на ГЕРБ е заварило, е извършило нарушение. Тогава, по думите на Петкова, министерството е съобщило за нарушението, а прокуратурата е сезирала КЗК. Евентуална глоба за НЕК може да е в размер на 300 млн. лева.

Коментирайки глобата и негативния й ефект върху финансите на НЕК, Теменужка Петкова заяви: "Това не означава, че можем да не спазваме законите и да не сезираме компетентните органи". Тя отново заяви, че загубата на НЕК е намаляла през 2015 спрямо 2014 г.

Същевременно паричните средства в държавните предприятия са 1,202 млн. лв. към днешна дата, като към края на 2015 г. са били 990 млн. лв., съобщи Петкова.

Политически оценки: АБВ не са си направили сметката

Мисля, че слуховете за предсрочни избори са силно преувеличени засега. В момента Бойко Борисов разполага с гласовете на групата на БДЦ,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика