Петкова: Проучванията за нефт и газ в Черно море са революция в енергийния сектор

1719
Петкова: Проучванията за нефт и газ в Черно море са революция в енергийния сектор
Снимка: БГНЕС

Проучванията за нефт и газ в Черно море безспорно са революция в енергийния сектор. Революция, която отдавна чакаме да се случи. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БТВ.

„Трябва да е ясно едно, че когато говорим за тази революция, тя стана възможно единствено и само на ясно заявената политическа воля на премиера, както в първия мандат, така и към настоящия мандат на кабинета Борисов. Този процес за търсене и проучване на дълбоко Черно море започна през 2012 г.”, заяви Петкова. „Това са едни много важни и много трудни решения, които не всеки намира сили да вземе”, каза още министърът.

До месец може да се извърши първият сондаж за газ в Черно море

Очаква се в средата на април да е налична платформата за сондаж и до месец да се извърши първият сондаж в блока "Хан Аспарух". Това ка...

По думите ѝ търсейки нефт и газ, на първо място се гарантира сигурността на доставките и независимостта – т.е. „така бленуваната диверсификация на източниците за доставка на природен газ и на енергийни ресурси въобще. От друга страна това осигурява конкурентни цени, което означава конкурентна икономика".

„За да не с вземе дълги години подобно решение, очевидно има някаква причина и очевидно никак не е лесно да се вземе такова решение и да се пристъпи към действие. Ето защо това е наистина едно революционно решение”, каза още Петкова и допълни, че всички се надяват оптимистичните прогнози да се сбъднат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика