Петкова: В България енергийно бедните са около 30% и те трябва да бъдат защитени

1616
Петкова: В България енергийно бедните са около 30% и те трябва да бъдат защитени
Снимка: БГНЕС

България е една от страните в ЕС с най-голяма енергийна бедност сред българското население - около 30% от хората, по данни на Евростат, и те трябва да бъдат защитени.

Това заяви днес енергийният министър Теменужка Петкова пред медиите по време на участието си в конференцията „Либерализация на енергийния пазар и новите тенденции в сектора”.

Енергийно бедните хора у нас ще бъдат защитени, но на първо място трябва да кажем кои са те, продължи тя. "Затова е необходимо да разработим дефиниция за тази категория лица. След това ще определим по какви критерии те ще влизат в тази група - те трябва да са ясни, обективни, за да може тази помощ да отиде точно там, където е необходима. Ще бъдат предложени и мерки за тяхната защита. Разработват се различни варианти, анализираме опита в други страни в сътрудничество с Министерството на труда и социалната политика, с министър Калфин, с КЕВР", допълни Петкова.

Сред вариантите са т.нар. социална тарифа - временна мярка, която ще обхване най-уязвимите потребители, за ползване на определено количество електроенергия, свързана с най-неотложните, жизненоважни нужди, уточни Петкова. Сред другите мерки е възможността определена категория лица, които са в тежко здравословно състояние и са на поддържащо лечение с апаратура, при тях да има разсрочване на плащането на електроенергията и тока да не бъде спиран при финансови затруднения на потребителите, каза тя. А енергийната ефективност за нас е дългосрочна мярка. Моделът съвсем скоро ще стане факт, обеща министърът.

За възможността да се сключват индивидуални договори между потребителите и топлофикационните дружества и сградната инсталация като цена да бъде извадена от фактурите Петкова коментира, че темите са важни, обсъждат се, дори се подготвя пакет от промени в закона за енергетиката. Но според нея все още няма конкретни решения.

Продължават преговорите за двете американски централи у нас и до 10 - 15 април т.г. се надявам да се финализира целият процес, отговори Петкова на друг въпрос. Това е договор, който е с много важни клаузи и трябва да се анализира от всички посоки, така че договорените условия да бъдат най-добри за БЕХ, каза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика