Петър Илиев: Оставам в политиката. Слави ме подкрепя!

5399
Петър Илиев: Оставам в политиката. Слави ме подкрепя!
Снимка: ilievlawoffice.com

Предложеният от Слави Трифонов първоначално за министър на правосъдието, а след това за вътрешен Петър Илиев заяви в интервю за БНТ, че ще остане в "Има такъв народ", докато може да е полезен. Той обяви, че има подкрепата на лидера на партията и на председателя на парламентарната група (бел. ред. Тошко Йорданов).

В началото на седмицата зам.-председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Виктория Василева заяви в интервю за "Дневник", че Илиев не фигурира в бъдещите планове на партията. Той пък ѝ отговори с публикация в туитър, където написа: "Слуховете за моята политическа смърт са силно преувеличени".

"Не мога да коментирам изявлението на Виктория Василева. С нея сме работили и вярвам, че и занапред ще работим заедно. Аз имам пълната подкрепа и доверие на лидера на партията и председателят на парламентарната група (бел. ред. Тошко Йорданов). Ще бъда с тях, докато мога да бъда полезен. Не може да бъда изключен от партията човек, който не е бил член на партията. Не съм свързан с този проект заради партийни постове, членството е чиста формалност", заяви Илиев, като уточни, че се чува със Слави Трифонов, когато има нужда да си кажат нещо.

На въпрос какво щеше да свърши, ако беше станал правосъден министър, той не даде конкретни отговори. Обясни, че спецправосъдието трябва да бъде закрито, но много внимателно, защото "в тези структури има човешки съдби". Не каза в прав текст дали сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде освободен от поста, но говори за идеята за пряк избор на главен обвинител.

Барабар Петър Илиев със суверена

Петър Илиев: Слуховете за политическата ми смърт са силно преувеличени

"Слуховете за моята политическа смърт са силно преувеличени, както винаги". Това написа юристът Петър Илиев в профила си в Twitter. Ка...

"За такова решение са нужни конституционни промени. Според мен това може да се направи чрез свикване на Велико народно събрание, но това е изключително тежка и отговорна процедура. Това не е в дневния краткосрочен ред на обществото и държавата и няма как да се случи", каза още той.

Петър Илиев отказа да отговори ясно и да даде подробности за обвиненията срещу него в плагиатство, въпреки че на няколко пъти беше попитан за скандала по време на интервю за БНТ, което беше излъчено на запис. Той отклоняваше въпросите за съкратената версия на книгата си, заради която е разследван за плагиатство.

Илиев оправда отказа да отговаря по темата с плагиатството с това, че има процедура, която тече в момента и призова първо да се изчакат резултатите от нея, за да може да коментира. По думите му подобни казуси протичат при пълна конфиденциалност и затова не иска да даде каквито и да е подробности.

В началото на септември юридическата фейсбук общност "Правна лудост" разкри, че монографията, която е обект на проверка за плагиатство в Етичната комисия на СУ, вече има втора версия от 618 страници - с 80 страници по-тънка от първоначалната, издадената през 2015 г. от "Нова звезда" е с обем от 698 страници.

"Нека да приключи процедурата, тогава ще знаете всичко. Не искам да говоря, за да не давам предпоставки за влияние. Всичко е приключило 2015 г. Книгата е издадена през 2015 г. Размерът е такъв, какъвто е през 2015 г. Книгата има толкова страници, колкото са издадени през 2015 г.", обясни Илиев.

Случи се: Книгата на Петър Илиев вече е общодостъпна, но с 80 страници по-малко

От скоро в Националната библиотека "Кирил и Методий" има два екземпляра на книгата на Петър Илиев "Компетенцията на Народното събрание....

На въпрос от къде тогава се е появила новата книга той замълча. На уточняващ въпрос дали това е провокация той заяви, че в живота му е имало "провокация след провокация от доста източници, които може би имат една и съща линия на поведение". От коментара на водещата след отговорите му се разбра, че според нея съкратената книга може да не е свързана с Илиев. Той обаче не отговори и на това заключение.

Илиев обвърза проверката за плагиатство с атака от политически кръгове, въпреки че при подобни съмнения е нормално да се задвижи процедура по проверка на случая. "Имам усещане, че повечето от членове на тази комисия ще се облегнат на мнението на единствения юрист", заяви Илиев, като подчерта, че сред тях има и членове на партия, но отказа да назове нито имена, нито коя е политическата сила.

Според него проверката за плагиатство не трябва да се прави от Етична комисия, като подобни въпроси се решават от Факултетен съвет. По думите му, докато в съвета има 35 членове, при това всички юристи, то в комисията имало 9 души, от които пък само един бил юрист.

Според правилника на Софийския университет при наличие на данни за плагиатство и обосновано искане Факултетният съвет избира комисия от специалисти в съответната област на висше образование или професионално направление, която да изготви мотивирано становище до Факултетния съвет. Накрая решението се обявява публично от ректора на висшето учебно заведение.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

24 часа по-късно: Няма бял дим над парламента - Мария Габриел не дойде с мандата, преговорите са прекъснати? (СНИМКИ)

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...