X
 
 

Петър Стоянов: Посещението на Клинтън през 1999 г. ни тласна по пътя, по който вървим и до днес

1918 1
Петър Стоянов: Посещението на Клинтън през 1999 г. ни тласна по пътя, по който вървим и до днес
Снимка: БГНЕС
Посещението на американския президент Бил Клинтън преди 20 години у нас подпечата членството на страната ни в НАТО и подпомогна присъединяването й към ЕС. Това каза пред „Фокус“ Петър Стоянов, вторият демократично избран президент на България (1997-2002 г.) за официалната визита на тогавашния лидер на САЩ на 21 ноември 1999 г. в София. Освен, че това беше първото посещение на американски президент в България, то реализира и много плюсове за страната ни, обясни Стоянов.

„Това означаваше послание, отправено и към Америка и към света, че на българската страна вече не се гледа като на най-верния сателит на бившия Съветски съюз, а като на държава, която може да изрази свободна политическа воля. Посещението на Клинтън беше послание, че ще станем член на Евроатлантическите структури, най-напред на НАТО. Американският президент не дойде просто, защото това е в графика му, а защото вече беше убеден, че България не само иска, но и може да бъде полезен член на Северноатлантическия алианс. Тогава той каза на света: „Инвестирайте в България, тя трябва да се приобщи и към НАТО, и към ЕС“, разказа той.

Петър Стоянов: Датата 9 септември разделя българската нация

За да бъде оценена датата 9 септември, трябва да оценим нейните последици, а основната последица от случилото се е дълбоко разделение н...

Петър Стоянов добави, че другото важно събитие за членството на страната ни в НАТО беше позицията й за Косово. България беше първата държава, която подкрепи военната интервенция срещу режима на Слободан Милошивич, припомни той. Историческото посещение на Бил Клинтън у нас тласна страната ни по пътя, по който се движи днес, добави Стоянов. По думите му американският президент тогава подаде приятелска ръка на България.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители