ПФ внесе проект за декларация за Баташкото клане

9558
ПФ внесе проект за декларация за Баташкото клане
Снимка: БГНЕС

ПГ на ПФ предлага парламентът да приеме декларация за Баташкото клане, с която 17 май да е ден за възпоменание на жетвите.

Това каза по време на брифинг в Народното събрание Валери Симеонов, председател на ПГ „Патриотичния фронт”, предаде  „Фокус“.

Турският башибозук извършва клането в Батак

Днес, 5-ти май, е една от най-черните дати в българската история. Това е датата на Баташкото клане, при което османският башибозук &nda...

Симеонов заяви, че от ПФ са внесли проекта на декларацията в деловодството на НС още на 30 април. Симеонов обясни, че през 2008 година в Бургаски общински съвет е била приета такава декларация, отново с мнозинство, осигурено от ГЕРБ, СДС и други. „След това решение и в други градове на страната беше прието такова решение“, заяви той.

Декларацията не е съгласувана с коалиционните партньори от ГЕРБ, допълни Симеонов.

Той обясни, че в декларацията фигурира изтреблението на българите в Османската империя. „В текста и навсякъде другаде се споменава за Руско-турска освободителна война, а не за руско-османска, но сме длъжни, когато предлагаме на НС един текст, около който искаме да обединим по-широк кръг от хора, които да го подкрепят”, заяви Симеонов. Според него би трябвало в политиката да има морал, а не само изгода, когато става дума за един исторически факт. „Нашият партньор е програмата, под която сме се подписали и подкрепяме”, коментира още Валери Симеонов. Той каза още, че наследниците на тракийските българи могат да търсят правата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика