Плевнелиев е осъществил 28 посещения в чужбина и над 120 международни срещи за 2015 г.

4871
Плевнелиев е осъществил 28 посещения в чужбина и над 120 международни срещи за 2015 г.
Снимка: БГНЕС

28 посещения в чужбина и над 120 международни срещи е провел държавният глава Росен Плевнелиев през 2015 година. Това съобщи Тихомир Стойчев, секретар по външна политика на президента Росен Плевнелиев по време на среща с представители на медиите.

"Международната програма на държавният глава бе доста интензивна през изминалата година - бяха осъществени 28 посещения в чужбина и над 120 международни срещи. В своята външно политическа дейност президентът навсякъде провеждаше последователна проевропейска политика и отстояваше принципни позиции по основните въпроси на европейския и световен дневен ред. Основен акцент бе поставен върху регионалното сътрудничество", отбеляза Стойчев.

Плевнелиев не счита съдебната реформа за достатъчно смела, мълчи за ДПС

Реформи и работа. Реформи, които да са съдържателни, дълбоки, които да помогнат, така че нашият обществен живот, нашата икономика наист...

"Конфликтите в Северна Африка и Близкия Изток през изминалата година породиха безпрецедентна емигрантска криза в Европа, в това число и в България. Този въпрос присъстваше неизменно в срещите на президента и в разговорите му на всички равнища, както и на неговите посещения в чужбина.

В тези разговори винаги е отстоявана необходимостта от общ европейски подход по въпроса, както и необходимостта от една по-активна позиция на Европа за отстраняване на причините, които са в основата на емигрантската вълна - прекратяване на конфликта в Сирия и съответно намирането на механизъм, на базата на който да може да се направи едно обективно разграничение между бежанци и икономически емигранти. Друга от важните теми, които неизменно са присъствали в разговорите на държавния глава през изминалата година е борбата с тероризма", допълни той.

През миналата година са осъществени официални работни посещения в региона, както и в САЩ, Германия, Белгия, Франция, Австрия, Полша, Португалия, Чехия, Украйна, Грузия, Азербайджан, като в някои държави по повече от един път. "Неминуем приоритет на президента при посещенията му в чужбина са усилията за привличане на чуждестранни инвестиции, представянето на България като добро място за инвестиции и желанието за откриване на нови производства и разширяването на вече изградени такива в страната", посочи Стойчев.

Той представи програмата на държавния глава за първите 6 месеца на 2016-та, като припомни, че през настоящата година президентът ще посети Страсбург, където ще говори пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, като речта му ще бъде свързана с председателсвотото на Комитета на министрите, което в момента България осъществява, предава Агенция "Фокус".

След това президента ще участва във форум в Рим, който ще бъде посветен на междукултурния, междурелигиозния диаолог, толерантността не само в Европа, но и като проблем в света.

Президентът Плевнелиев участва в ритуала за освещаване на бойните знамена

Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев по традиция участва в ритуала за освещаване на българските ...

В края на зимата предстоя и най-дълготрайното запланувано за тази година посещение на президента - в рамките на 1 седмица той ще бъде в Латинска Америка. "Към края на мандата идва ред да се обърне и по-сериозно внимание на Латинска Америка. Запланувани са посещения в Бразилия и Аржентина - най-бързо развиващите се икономики в региона.

Президентът ще бъде придружаван и при двете посещения от бизнес делегация. Секторите върху които ще се постави акцент са информационните и телекомуникационните технологии, земеделието и производството на храни, производството на лекарства, електроника и образованието. По време на посещението си президентът ще се срещне и с българските общности там", посочи Стойчев.

Следващото планирано събитие е участието на президента в Конференцията по въпросите на сигурността в Мюнхен. Той участва редовно в тези годишни срещи. Тази година са поканени около 400 държавни ръководители, министри и неправителствени организации. През пролетта президентът ще участва в четвъртия глобален форум, който ще се проведе в Баку, където отново ще бъде основен говорител.

След това е предвидено работно посещение на президента в Украйна. Поводът е решението на Висшия академичен съвет на програмата "Личност на годината" да присъди тази награда за 2015 година на президента Плевнелиев.

Освен присъждането на награда президентът ще има и политически срещи с президента на Украйна и други висши представители на украинските власти. По повод Деня на Земята по инициатива на генералния секретар на ООН се открива церемонията по подписването на постигнато от споразумение в Париж по климата. За да влезе споразумението в сила е необходимо да го подпишат 55 държави.

Плевнелиев: В трудни времена трябва да следваме мечтите, не страховете си

В трудни времена трябва да следваме мечтите си, не страховете си. Да не губим вече извоювани права, свободи и постижения. Да не се връщ...

Планирано е и работно посещение на президента в Австрия, където са предвидени и политически срещи на най-високо равнище, но и откриване на изложба на българско средновековно и църковно изкуство. Тази година държавният глава ще ръководи и традиционната българска официална делегация по повод 24 май в Рим. Това е традиция и всяка година българска делегация посещава Рим.

В началото на лятото ще се проведе и първият голям форум, който ще домакинстваме тази година - Заключителния форум на Върха на процеса на сътрудничество в Югоизточна Европа. Ще бъдат поканени всички 13 държавни глави от региона. Той ще се проведе в София под председателството на президента на Република България и ще приключи с приемането на заключителен документ от София. През лятото е планирано и посещение на президента в САЩ за участие в годишния форум на Американския еврейски комитет във Вашингтон, където ще бъде също говорител.

Тогава е и срещата на върха на НАТО във Варшава, където ще се очертаят по-нататъшните отговорности пред Алианса. Президентът ще предвожда българска делегация за тази среща. През лятото на 2016 ще се проведе и срещата на върха Европа- Азия, тази година е домакин Монголия, а президентът ще ръководи българската делегация и за тази среща. "Това са нещата с потвърдени дати, работим и по много други посещения и в чужбина и в България, но те са в процес на договаряне", уточни Стойчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика