Плевнелиев няма да налага вето на бюджета, но ще сезира КС заради ВЕИ таксата

14996
Плевнелиев няма да налага вето на бюджета, но ще сезира КС заради ВЕИ таксата
Снимка: БГНЕС

Не планирам да налагам вето върху закона за държавния бюджет за следващата година. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Пловдив, предаде „Фокус”. Той обаче добави, че има намерение да сезира Конституционния съд за налагането на такса от 20% върху приходите на ВЕИ-тата.

„Правителството и парламентът за пореден път, и в последния момент, са решили да наложат тази такса, което е противоконституционно”, заяви Плевнелиев.

Плевнелиев: Искаме да подпишем договор за добросъседство с Македония

Подписването на Договор за добросъседство и сътрудничество остава приоритет за България и е от съществено значение за получаване на б...

По думите му не е имало никакви дебати и аргументи за налагането ѝ, което показва на обществото, че институциите работят непрогнозируемо и непрозрачно. Плевнелиев заяви, че налагането на тази такса ще се отрази драстично върху бизнес средата в България, а когато е ставало въпрос за нея, управляващите малко са се пообъркали в аргументите си: министърът на финансите е казал, че тя ще бъде вкарана в резерва, министър-председателят пък е казал, че е щяла да се използва за стабилизиране, на почти докараните до фалит енергийни дружества, а министърът на енергетиката е посочил, че тази такса щяла да се използва за частично финансиране на енергийни помощи.

„За нас е важно, правителството да обясни точно какво иска да направи и дали това е такса или данък”, каза Плевнелиев.

Налагането на подобни такси, не би трябвало да става в последния момент и под масата, без дебати и обосновки, смята той. По думите му въпреки това, той не планира да налага вето върху закона за държавния бюджет, който ще влезе в сила.

Позиция

Плевнелиев подкрепя намаляването на партийните субсидии

Президентът Росен Плевнелиев оцени положително решението на властта да намали партийните субсидии, предаде Стандарт нюз. „Доколк...

Президентската институция се синхронизира изцяло с позицията на българското Външно министерство по повод изказването на турския премиер Ердоган - докъде стига Тракия, заяви още президентът. По думите му позицията на институциите е единна и синхронизирана по този въпрос, така както е било и при казуса със Сирия, когато са излезли с декларация. Според Росен Плевнелиев, институциите и Президентството у нас, имат добър синхрон в българската външна политика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика