Плевнелиев пак предупреди парламента да се заеме сериозно с референдума

9938
Плевнелиев пак предупреди парламента да се заеме сериозно с референдума
Снимка: БГНЕС

Ще бъде изключителна трагедия за българската демокрация, ако и този път Народното събрание (НС) се отнесе толкова национално безотговорно към референдума, колкото и предишното, 42-ро НС. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, предаде БГНЕС.

Плевнелиев подчерта, че 42-то НС вече е в историята, но въпреки това е отказало да чуе гласа на над 500 000 българи и голямото им желание да се одобрят устоите на демокрацията ни през ясен референдум по изборни права на българските граждани. "Този път, мисля, че ще видим по-отговорно отношение. Сигурен съм, че парламентът ще се отнесе сериозно. Моето очакване е референдумът да се случи", прогнозира държавният глава.

Според него е възможно не всички въпроси да бъдат одобрени, но това зависило от НС. "Аз ще играя по правилата, така както решат те-така и ще бъде. Вярвам, че и трите въпроса са добри, много смислени и се желаят от хората. Очаквам референдум и след това - глас народен, глас Божий", каза президентът.

Росен Плевнелиев се включи в инициативата "Чети с мен", като прочете откъс от любимата си народна приказка за неволята, заради извода, който идва от нея. "Моето трето момче все още е на 8 години така, че четем много приказки в къщи. Това ми помага да бъда на ти с простите неща, а това е важно. Да не се взимаме излишно несериозно, да не си вярваме толкова много, властта не е цел, а инструмент да свършиш нещо смислено за народа", разказа Плевнелиев.

Ще си тръгне ли Плевнелиев, ако народът отхвърли предложенията му, пита Манолова

Питам Плевнелиев, който е лично ангажиран с този референдум, ако гражданите отхвърлят предложенията ще си подаде ли оставката, както ...

Държавният глава смята, че ни трябва малко повече фантазия, доброта и простота в добрия смисъл. Той сподели, че чете много книги - за политика, книги на международни лидери и чисто развлекателни романи. "Най-много можем да се поучим от българската народна приказка. Ние сме народ, който е дал много на света, ние дадохме кирилицата. Ще ми се да си припомним приказката за неволята - българите вместо да викат неволята, да запретнат ръце и да си оправят каруцата и да я насочат в правилната посока. Приказките ни карат да вярвам в доброто и да търсим смисъла, нека да попием от простите неща, да се вглъбим от мъдростта, но и да действаме", добави Росен Плевнелиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика