Плевнелиев: Парламентът да ревизира бюджета, неизпълнението е много сериозно

14466
Плевнелиев: Парламентът да ревизира бюджета, неизпълнението е много сериозно
Снимка: БГНЕС

Настоявам да се направи ревизия на бюджета и ще очаквам отговорно отношение по тази тема. Това каза президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос кои според него са приоритетите около които трябва да се обедини Народното събрание в последните си дни на работа, предаде БГНЕС.

"Задължително е да се обединят около това, че трябва да се обединят. Има още работа за вършене", посочи държавният глава и изтъкна, че е на мнение, че в държавата всеки ден е важен, още повече в трудна ситуация.

"Като държавен глава, който ще носи отговорност за служебно правителство, искам да изтъкна неотложността и според мен изключителната спешност и важност на усилията в парламента да се ревизира бюджета", заяви Плевнелиев. Той каза, че цифрите в държавата към средата на годината са повече от притеснителни. "Неизпълнението на бюджета е сериозно и не бива да бъде блокирана работата на едно служебно правителство заради нежеланието да се каже истината за цифрите в държавата и за бюджета в държавата и неговото изпълнение. Преди всичко работата на приходните агенции както и разходната му част", каза държавният глава като подчерта, че не бива да се връзват ръцете на едно бъдещо служебно правителство.

Президентът каза, че вярва че има много консенсусни теми, които са важни, спешни. Сред тези, които изброи са законодателни инициативи, свързани с БНБ, както и такива, свързани с европейския дневен ред – "има директиви, които ни чакат и разбира се големи теми като енергетика и здравеопазване". "Реформата на държавния бюджет към средата на година е необходима и заради призива на много институции, включително и хора, които разбират от здравеопазване в България, че ако не се ревизира бюджетът на НЗОК, ние ще имаме сериозни проблеми към втората половина от годината. Така че очаквам тези неща ясно и категорично: ревизия на бюджета, предприемане на мерки в подкрепа на БНБ като силен регулатор, адаптиране на европейски директиви и също така някои други смислени законопроекти да бъдат доведени до край", каза Плевнелиев.

"Очаквам на утрешните консултации, моля се, надявам се - разбира се държавният глава не е водещ в тези консултации, те ще се случат в НС, но наистина се надявам и апелирам да се обединят около това, че трябва да се обединят. Няма друг шанс – трябва да осигурят кворум и трябва да осигурят тези смислени неща. Иначе аз наистина ще търся други възможности, но няма как без работещ парламент в следващите седмици. Има много смилена работа за вършене, моля свършете я", заяви държавният глава.

Държавните приходи

Според в. "Сега" само Агенция "Митници" има 350 млн. лева неизпълнение в приходите от ДДС и акцизи - от януари тази година до юни.

Само в рамките на юни приходите от ДДС и акцизи на агенцията изостават със 152 милиона лева спрямо прогнозно заложените за месеца. При очаквани 398 милиона лева месечни приходи от ДДС от внос, митниците са събрали 291 милиона лева. Постъпленията от акцизи за юни са 328 милиона лева при планирани 374.5 милиона лева. От началото на годината това е месецът с най-голямо неизпълнение на прогнозираните постъпления. Най-високото месечно неизпълнение от предходните месеци е през май, като когато е реализиран минус от 64 милиона лева спрямо очакваното.

По-рано днес лидерите на КТ Подкрепа Константин Тренчев и на КНСБ Пламен Димитров поискаха задължителна актуализация на бюджета на НЗОК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика