Плевнелиев: Шпионският скандал е автентичен. Русия очаква резултатите

5535
Плевнелиев: Шпионският скандал е автентичен. Русия очаква резултатите
Снимка: Румен Скрински/Actualno.com

Като "автентично" определи разследването на шпионския скандал от страна на българските власти президентът Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) пред Нова тв. Според него това не е сценарий за търсене на външно политическа подкрепа от страна на властта.

"Приветствам действията на българските власти. Считам ги дори за леко закъснели, защото много отдавна стана ясен размера и силата на руската хибридна атака в България. За това има изписани не един или два доклада на ДАНС ", обяви той.

Търси ли прокуратурата кой е давал на Малинов защитена от закона информация за шпионажа?

Разследването на шпионския скандал продължава с издирване на контакти на Николай Малинов с представители на българските служби за сигур...

Плевнелиев припомни ситуацията по време на местните избори през 2015 г. Те бяха комбинирани с референдум за дистанционното гласуване, иницииран от президента.

„Тогава бе организирана най-голямата кибератака срещу България и българските институции, и българската демокрация отново със съдействието на русия и руски организации.“ , коментира той.

Последва свикване на КСНС и доклади на службите за това кой стои зад атаката. И въпреки това реакция нямаше, подчерта той.

В момента важният, според него, върпос е „до колко ще се влезе в дълбочина на тези мрежи, защото те са всеобхватни“. Затова той определи действията на прокуратурата като „отдавна необходими и узрели“

Плевнелиев смята, че в реакцията на Русия може да се прочете по-скоро изчакване на края на разследването.

Сидеров: Арестът на Николай Малинов ще удари по резултатите от изборите на ГЕРБ

Волен Сидеров внесе документите на партия "Атака" в ЦИК за местните избори, съобщи БГНЕС. Той бе придружен от Десислав Чуколов. Партия...

„Впечатли ме доста умерената реакция на руското въшно министерство. Лично аз очаквах доста по-остър тон. Те оставиха този тон по-скоро на депутати, отколкото на официални представители на правителството, което е подаване на ръка към българските власти също и очакване, че институциите наистина имат какво да докажат. Не просто чисто политическо или предизборно действие, а конкретни резултати.“, подчерта той.

Според него хибридната война на Русия е по същество шпионаж, защото хибридните действия на Русия в България „са факт и са документирани отдавна“. „Те имат всички възможни инструменти, които можем да си представим и са много комплексни. От овладяване на медии и създаване на нови, до денонощно пускане в ефира на фалшиви новини“, завърши той.

България трябва да покаже характер, категоричен е Плевнелиев.

На въпрос има ли политически организации, които ясно демонстрират близки отношения и пропагандират проруски идеи – Плевнелиев отговори положително. Запитан обаче как трябва да реагира премиерът Бойко Борисов в момента, защото в управляващата коалиция има такива, той заяви - „това е избор, разбира се, на министър-председателя да сглоби своята коалиция“.

По думите му Българската православна църква действа като филиал на Руската православна църква и това „рано или късно ще стане обект на българските институции с цел защита на българската национална сигурност“.

Русия проговори за шпионския скандал - предупреди България да внимава

Кремъл най-накрая реши да проговори за шпионския скандал, в който бе замесен председателят на "Русофили" и бивш издател на в. "Дума" Ни...

„В момента плащаме високата цена на собствената си цена да покажем кои сме ние, кое е семейство, как отстояваме своята геополитическа посока. До там сме го докарали, че на 6ти септември президента излиза и казва - ами ние отдавна нямаме идеал“, заяви той.

Плевнелиев припомни, че преди 3-4 години редица държави взеха тежки решения и изгониха руски дипломати при разследване на намесата на страната във вътрешшната им политика. „Дори една Македония го направи“, каза той.

„Спомнете си само в една Черна гора, Русия изгради такива лостове за влияние – и политически, и икономически, че когато правителството взе решение за присъединяването си към НАТО, бяха организирани бунтове, протести. Включително бяха направени опити за сваляне на правителството. Затова нека си даваме сметка. В момента в Черна гора има осъдени руски шпиони, руско зависими организации за опит да се промени геополитическата ориентация“, аргументира се Плевнелиев.

Като странични последици той определи опитите за прочит на шпионския скандал като вътрешнополитическа заигравка на партии с електората преди местните избори през октомври или избора за главен прокурор.

По случая с отравянето на оръжейния бос Емилиян Гебрев през 2015 г., Плевнелиев каза, че като президент не е получавал никакви доклади или информация, не е имал и разговори с шефове на службите. Той очаква извършителите да бъдат открити.

Ще осветят ли всички тъмни нишки, свързващи Русия с България?

На 9 септември - дата, която продължава дълбоко да разделя българското общество, гръмна новината за разследване за шпионаж в полза на Р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика