По предложение на ГЕРБ: Комисия в НС ще проверява спирането на руския газ

3890
По предложение на ГЕРБ: Комисия в НС ще проверява спирането на руския газ
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие предложението на ГЕРБ за създаване на временна комисия, която ще проверява спирането на доставките от "Газпром" за България, както и ще изследва процедурите по избирането и сключването на договори от "Булгаргаз" с алтернативни доставчици.

Решението беше взето единодушно - 202 депутати гласуваха "за"., като за председател на комисията беше избран Даниел Митов от партията на Бойко Борисов. В нея участват общо 14 души - по двама от всяка партия. 

Дебатът

По време на дебатите депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев обяви, че парламентарната група ще подкрепи създаването на комисията.

"Надяваме се тази комисия да извади всички реални факти, така че опозицията да не може повече да говори глупости", каза Сабрутев.

"Ние няма какво да крием, затова ще подкрепим тази комисия и дори няма да настояваме за председателско място", допълни той.

"Аз чакам да чуя кое е глупостта", репликира го Делян Добрев от ГЕРБ. "Глупост е, че сме купили от МЕТ газ, където е работил директорът на "Булгаргаз"? Глупост е, че този газ е с 30 евро по-скъп? Глупост е, че ще платим със 110 млн. лева повече? Глупост е, че този газ е руски? Кое от всичко казано дотук е глупост?", попита той.

"Ако едно от тези неща е глупост, ще се радвам да го докажете в комисията, ако не ми вярвате, аз ще ви го докажа на вас в същата комисия", допълни Добрев.

"Глупости са това, което десет години ни казвате, че е направена диверсификация на доставките на природен газ", отговори му Сабрутев. Той отбеляза, че статистиката за 2021 г. показва, че 88 процента от доставките са на "Газпром експорт".

Теменужка Петкова от ГЕРБ възрази, че това, което говорят, са факти. Ако нямаше диверсификация, нямаше сега откъде да дойде една молекула газ, коментира тя.

Според Петкова такава временна комисия би имала голямо значение за публичността и прозрачността на взетите от правителството решения, както и за визията на кабинета оттук нататък във връзка с доставките на природен газ.

Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" отбеляза, че днес са дошли "добри новини от посещението на премиера Кирил Петков в САЩ, който е успял да договори много по-добри цени от газа на "Газпром".

Огромен спад в европейското търсене на руски газ

Руският енергиен гигант "Газпром" обяви, чe търсенето от Европа на руски газ в сряда е спаднало с 25%. Това се случва ден след като Укр...

"Надявам се комисията всъщност не само да види сегашната ситуация, но и практиките в последните 10-12 години по какъв начин сме получавали и плащали за газ", допълни той.

"Нека да има комисия, нека да се видят как и по какъв начин са доставяни количествата газ, защо газът от Русия минава през България и после пак се връща в България", каза Рамадан Аталай (ДПС).

Той попита управляващите как си представят, че цената на втечнения газ, който априори има 25 процента загуба, ще бъде по-евтин от тръбния газ.

"Днес нашите производители произвеждат продукцията си вече 13 дена и те не знаят какво да калкулират върху крайната си продукция. За по-просто да ме разберете - за произведената баничка в пещ с газ не се знае колко е компонентата на газа", коментира Аталай.

Делян Добрев го репликира, че за някои бизнеси няма значение колко е цената на газа. "Ако правиш банички, които струват един лев, има голямо значение колко е цената на тока и колко е цената на газа, но ако правиш кето торти от 100 лева, няма никакво значение", коментира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика