Подготовката за председателството ни на ЕС - от бягащи чиновници до липса на пари

1834
Подготовката за председателството ни на ЕС - от бягащи чиновници до липса на пари
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавните служители, които ще се занимават и отговарят за подготовката и провеждането на българското председателство на ЕС, масово не посещават от курсовете за придобиване на необходимите за целта знания и умения. Това става ясно от план за неотложни действия за преодоляване на закъснението по организацията, публикуван на специализирания сайт за българското председателство, коментира в. "Монитор".

Страната ни ще поеме формалното ръководство на ЕС през първата половина на 2018 година, а наскоро служебният вицепремиер Деница Златева, която отговаря за подготовката, алармира, че има изоставане.

Никой не иска да пише стратегията за европейското председателство

Институциите, участващи в подготовката на европейското председателство от началото на 2018 г., са отказали да поемат отговорност в изра...

"Установено е отсъствие от занятията на редица служители, като за това са информирани съответните главни секретари", се посочва в документа. Чиновниците бягали както от централизираните курсове, така и от тези по английски език. За да се вкарат служителите "в правия път", в плана се поставя задача на ръководителите на министерствата и ведомствата да следят стриктно за присъствието им в курсовете, както и за напредъка им в усвояването на знанията

Наред с това обаче имало забавяне и в самите графици за провеждане на обученията, поради което се дава инструкция те да се ускорят и да приключат най-късно до средата на тази година. Предварителните разчети предвиждат да се подготви армия от около 1300 служители, които да обезпечат провеждането на българското председателство. Освен че чиновниците не приемали насериозно отговорностите си, проблем създавало и голямото текучество на подготвени кадри. Затова сега се препоръчва да не се допускат големи промени в екипите, както и да не се включват политически лица в тях.

От екшън плана става ясно още, че се задава хаос и с организацията на самите събития у нас. Причината била, че министерствата са предложили твърде много форуми, а в същото време липсвала информация за дневен ред и програмите за провеждането им.

Наред с това до момента не бил обезпечен и въпросът с транспорта на ВИП гостите от ЕС – министри, лидери в съюза и техните делегации. "Липсва политическо решение за съответния клас автомобили начина на осигуряване на транспортните средства – закупуване, наемане или спонсорство", се посочва като проблем в документа, като се подчертава и липсата на заложени финансови средства за целта.

Отговорният за председателството ни на ЕС недоволства от обжалването на обществени поръчки

Понякога изглежда има големи забавявания при обжалване на обществени поръчки. От това се оплака отговарящият за подготовката на Българи...

За делегатите с по-ниски длъжности, които ще идват у нас за председателството, в момента се правело проучване сред компаниите за автобусен транспорт, за да се види с какъв капацитет разполагат и дали могат да предоставят под наем 50-местни и по-малки автобуси. Според предварителния календар за събитията били необходими 681 такива возила. Прогнозният бюджет за осигуряването им възлизал на 1 млн. лв., като средната цена на ден за наем на автобус е около 400 лв. без парите за шофьори.

Няма заложени пари за кетъринг и хотел. Средствата за провеждане на обществени поръчки за кетъринг, настаняване, сувенири, подаръци и акредитационна система по време на европредседателството на България не са разпределени. Така се създава риск за логистичната организация на събитието. Това се предупреждава в екшън плана на служебния кабинет за преодоляване на закъснението в подготовката на българското председателство на ЕС.

Имало пропуски и в преустройството на НДК за адекватно поемане на самите събития, поради което в началото на март ще бъде направена актуализация на бюджета за ремонта там. Финансирането било недостатъчно и за изпълнение на проектите, свързани с изграждането на системите за видеонаблюдение, охрана и сигурност там.

За капак оборудването на БНТ било остаряло и не покривало изискванията за HD сигнал за излъчване на самите събития.

Бивш директор на НДК: Мирослав Боршош фалира НДК

За какъв основен ремонт на НДК става дума - в сграда, в която има толкова много бетон, а стоманата е повече от тази на Айфеловата кула?...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика