Politico: Корупцията и олигархията рушат доверието на българите в ЕС

4076
Politico: Корупцията и олигархията рушат доверието на българите в ЕС
Снимка: БГНЕС

Доверието в ЕС като стожер на върховенството на закона е под въпрос заради неспособността му да реагира на спираловидната корупционна криза в България. Това мнение изрази пред изданието Politico лидерът на реформаторската партия, чиято акция срещу корупцията даде началото на големи улични протести, които се провеждат всяка вечер в продължение на почти пет седмици.

Христо Иванов - бивш министър на правосъдието, който сега оглавява партията „Да България“, настоява Брюксел и Берлин да поемат отговорност за това, че помогнаха българската съдебна система и ключови институции да бъдат предадени в ръцете на олигархична мафия.

Като се смекчават констатациите от наблюденията върху съдебните реформи, се подхранва корупцията с европейски фондове - ЕС има за какво да отговаря, смята той.

„Ако ЕС не е в състояние да гарантира спазването на минимални стандарти за върховенство на закона в една слаба държава-член като България, кой би имал полза?”, попита Иванов в интервю за Politico.

Според него, Европейската комисия, която трябва да действа като гарант на договора за ЕС, „умишлено си затваря очите за случващото се в България“, въпреки че европейските фондове поддържат жизнената сила на мафията. „Това ниво на превземане на държавата в България стана възможно само заради лесното използване на средства от ЕС“, смята той.

През последните няколко месеца беше представена една безпрецедентно ясна картина как кръг от олигарси създаде паралелна държава в България, която упражнява власт чрез бизнеса, съдебната система, медиите, полицията и службите за сигурност. Генезисът на българската мафия трябва да се търси в разузнавателните служби от епохата на комунизма, която се възползва от безсилието на съдебния надзор на ЕС, за да разшири обхвата си, използвайки заплахи и компромати.

Европейските лидери очевидно мълчат за увеличаващите се доказателства, че една страна от ЕС нагло пренебрегва демократичните и правни норми на блока и пропуснаха да разкритикуват София заради бруталните действия на полицията срещу протестиращите срещу корупцията и нападенията срещу журналисти.

Брюксел и Берлин затварят очите си за мафията в България, защото премиерът Бойко Борисов, когото протестиращите виждат като проводник на злоупотребите, е решаващ съюзник на християндемократите на германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лийен в ЕС. Брюксел и Германия смятат бившrs телохранител за надежден в отношенията с Турция, смята Иванов.

Той оприличи ситуацията на империя, която позволява граничната ѝ политика да се ръководи от местните военачалници.

Подкрепа на Германия и Европейската комисия за Борисов продава твърде евтино доверието и политическия капитал на Европа и Германия. Те биха могли да получат същото ниво на сътрудничество, без да бъдат толкова безпринципни и без да деморализират българската общественост, твърди политикът.

Основните очаквания на българското общество не са свързани с предоставянето на пари от Брюксел, за които Борисов често се хвали, че е осигурил. Хората искат ЕС да помогне за спасяването на опорочената правосъдна система и настояват в замяна на средствата да се изисква напредък в борбата срещу корупцията.

Борисов е очаровал Меркел с непоколебимата си лоялност към ЕНП и като действа като милия „глупак“ по време на срещите на върха на Европейския съвет. Вероятно Борисов ѝ напомня за приветливите компаньони, с които източногерманците са се срещали по плажовете на България при пътуванията си по времето на социализма – „любезен като пиколо със специфичен балкански чар”.

Според говорител на политическата партия на Борисов ГЕРБ, „няма толерантност към корупцията в ГЕРБ и правителството”. Премиерът Борисов многократно е декларирал, че няма да защити никого, обвинен в корупция.

Борисов се старае да се представи като човек, който пази изразходването на еврофондовете да става по правилата, след като през 2008 г. заради корупцията в правителството на Социалистическата партия те бяха орязани. Той е особено горд с магистралите, изградени по време на мандатите му с пари от ЕС.

Защо името на Маджо се появи в живо включване на Христо Иванов? (ВИДЕО)

Докато лидерът на "Да, България" Христо Иванов протестираше около палатковия лагер на Орлов мост и излъчваше на живо във Facebook, към ...

Иванов и протестиращите фокусират вниманието си върху ролята на двама видни задкулисни властови брокери от етническата турска партия - бившия лидер на партията Ахмед Доган и медийния магнат Делян Пеевски.

Иванов предизвика настоящата вълна от протести – най-големите за последните 7 години, като организира акция, с която показа как Доган е завзел незаконно участък участък от бреговата ивица и ползва държавна охрана, въпреки че не изпълнява държавни функции.

След като Иванов акостира на 7 юли с гумена лодка на плажа, Доган и Пеевски се отказаха от телохранителите си, а ръководителят на службата за охрана подаде оставка.

Борисов не е склонен да предизвиква Доган и Пеевски, а протестиращите призовават за оставката му отчасти заради връзките му с двамата. Иванов описва реда в държавата по следния начин: „Борисов е цар денем, Пеевски е цар нощем.“ Лидерът на ГЕРБ настоява обаче, че правителството и етническата турска партия не са в коалиция.

Най-голямото безпокойство създава правосъдната система, тъй като се появяват все повече свидетелства за това как съдебната система е използвана като инструмент за заплахи, изнудване и поемане на контрол. Десетките хиляди протестиращи по улиците на София и други градове призовават не само за оставката на Борисов, но и за тази на главния прокурор Иван Гешев. И двамата, обаче, дадоха да се разбере, че няма да отстъпят.

Христо Иванов: Орлов мост надделя

“Днес настроението тук е доста по-ведро от вчера. Хората усещат, че анонсът, който Борисов направи днес със своята снимка във Fac...

Иванов подчерта, че ЕС не може да се преструва, че нарушенията на върховенството на закона в България са вътрешен проблем, особено след като страната беше в такава бъркотия благодарение на провала на механизма на ЕС за сътрудничество и проверка на съдебната реформа. Комисията напоследък дава на България странно положителни доклади, докато доказателствата сочат, че поглъщането от страна на мафията се задълбочава.

„Това не е вътрешен въпрос, защото най-голямата, най-лесната корупция се отнася до европейските фондове “, коментира Иванов и добави, че отговорността на България в рамките на ЕС има значителни последствия за единния пазар, особено в съчетание с проблеми като контрабанда, организирана престъпност и тероризъм.

„Корупцията в България е въпрос на финансов интерес и национална сигурност за всеки европейски гражданин… Може да дойдете на почивка в България и да се окажете гост на липсата на върховенство на закона; може да имате бизнес в България и той да бъде откраднат от вас”, обяснява той.

Иванов подаде оставка като министър на правосъдието през 2015 г., когато опитите му да ускори провеждането на съдебна реформа в правителството на Борисов бяха осуетени. Той подчерта, че не получава подкрепа от ЕС.

„Решението ми да стана министър не се основаваше на илюзията, че Борисов иска реформа. Исках да видя, дали ако има истински реформатор в министерството на правосъдието, ще получа достатъчно европейска подкрепа”.

Христо Иванов: Прокуратурата разследва петното червена боя, но не и моя сигнал

Прокуратурата се е сезирала за петното червена боя върху фасадата на Съдебната палата, но не и по сигнала, който аз внесох, заяви лидер...

„Имаме голям опит в това да се опитаме да привлечем вниманието на компетентните институции към злоупотребите с еврофондове, които са изключително щедри с България. Някой в Берлин си прави цинично сметки - милиард повече или по-малко, на кого му пука? Стига да купуваме услугите на Борисов и да го държим стабилен ... на кого му пука за някакви „типове“? “

В отговор на критиките на Иванов относно механизма за сътрудничество и проверка, Европейската комисия заяви, че България е постигнала „достатъчен“ напредък в съдебната реформа, в съответствие с ангажиментите си след присъединяването към ЕС, но все още се нуждае от „продължително“ прилагане на реформите за „съдебна независимост и борбата срещу корупцията. "

Сега Иванов се надява, че парламентарните избори, които трябва да се проведат най-късно през пролетта, ще дадат нов стимул за реформирането на съдебната система.

Наблюдавайки протестите, изглежда, че е избухнала война между самите олигарси. Гешев и прокурорите се представят като хора, които работят срещу корумпирани магнати, докато олигарси и бизнесмени, които са станали обект на интереса на правосъдието, излизат публично с разкази за изнудване със заплахи. В опит да подкопае легитимността на протестното движение, съдебният лагер обвини разследваните бизнесмени, че финансират демонстрантите, подобно на хазартния бос Васил Божков.

Според Иванов, това замеряне с кал сред елита е знак, че олигархичната система е стигнала до своя край.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com