Политолог: Пеевски има нужда от повече власт

3073
Политолог: Пеевски има нужда от повече власт
Снимка: БГНЕС

Стратегията на Делян Пеевски е точно обратната. За разлика от Бойко Борисов, Пеевски е в списъка "Магнитски" и проблемът му е малко по-сложен. Той се опитва чрез фрапантна публичност да си избели образа, като каже на американците – момчета, аз съм шеф на стара либерална партия. Ние сме евроатлантици и прочее, затова престанете да ме занимавате с разни списъци. За да постигне това, на Пеевски му трябва власт не само в парламента, каквато има, а власт някак си да проникне в изпълнителната власт. Toва мнение изрази пред БНР политологът Евгений Данов. 

Още: Пеевски се кандидатира за председател на ДПС, след като Доган го определи като "феномен"

По думите му Делян Пеевски продължава с онова, което той мисли, че е стратегически поход към реалната власт. Чрез ДПС и чрез обезсилване на останалите участници в политиката, което няма да му се получи, защото ДПС отдавна няма онази сила и електорат, който имаше. Но това няма да му попречи да счупи доста неща по пътя си, ако не разбере навреме, че това, което е замислил, няма как да стане, обясни Данов. 

Делян Пеевски и Бойко Борисов - двама души в един образ

Според него Делян Пеевски и Бойко Борисов имат две коренно противоположни стратегии как да си избелят образа си пред очите на западните ни съюзници по време на война срещу Западната цивилизация. И която война в Украйна промени всичко. Вече никой не търпи хора от типа на това, което бяха образите на Бойко Борисов и Пеевски. Борисов се опитва да бъде невидим, да стои отзад, скрит зад ПП/ДБ, и от време на време да съобщава на Брюксел, че ето вече е нов, готин, не се меси и крепи вашите хора.

Като има различни начини да се участва в изпълнителната власт. Дори и в момента се знае колко министри, вкарани от ГЕРБ, има в сегашното правителство, добави Данов. 

Според него Борисовата стратегия има малко по-голям шанс да успее, т.е. хората да го забравят, отколкото на Пеевски, който се вре непрекъснато пред очите ни."

По думите му макар и с различни стратегии – Борисов се прави на невидим, а Пеевски на ултравидим, идеалният завършек и за двамата би бил да провалят правителството до степен, че да е очевидно провалено и неуспешно. Така партиите зад правителството ще останат без никаква обществена подкрепа. Тогава Борисов и Пеевски ще се обадят в Държавния департамент и в Брюксел и ще кажат, че въпреки усилията им (на Пеевски и Борисов) тези от "Промяната" са толкова некадърни и за нищо не стават, че е по-добре да се върнат Борисов и Пеевски на власт. Всички истерии са с тази цел, за да може някъде на пролет да се каже, че това правителство заедно с партиите зад него са се провалили, категоричен бе политологът. 

Компромисите и доверието към ПП/ДБ

"Всяко доверие си има край, но нека погледнем резултатите от местните избори, които за първи път можем да тълкуваме в национален смисъл. Ако общността, която подкрепя ПП/ДБ, която е и най-критичната гласоподавателна общност, та, ако тази общност беше толкова критична, нямаше да избере в София, Варна, Пазарджик и Благоевград представители на ПП/ДБ. Въпреки компромисите, в които упрекват ПП/ДБ. Не мисля, че тази общност ще изостави ПП/ДБ, коментира Данов. 

Сега трябва да кажем, че поставени под непрестанен натиск, ПП/ДБ правят немалко откровени глупости и грешни ходове. Трябва да помислят как да реагират на тези свои грешки. Но властта в никакъв случай не трябва да се връща нито при Борисов, нито при президента Радев, настоя Данов. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Симеон Славчев ще води листата на ляво-патриотичната коалиция „БСП за България“ в Разград

Атанас Атанасов: Готови сме да преговаряме отново с ГЕРБ, но без Пеевски на масата

Окончателнa подредба: Нинова води в две листи за НС, Вигенин е водач на листата на БСП за ЕП

ГЕРБ: ПП-ДБ късат мостовете за разговори след изборите

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП

Настимир Ананиев сигурен, че ПП-ДБ няма да паднат на четвърто място на вота

БСП на пленум изчиства листите за евроизборите

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика