Политолог: Президентът няма да е четвъртият или петият ъгъл на властта

4243
Политолог: Президентът няма да е четвъртият или петият ъгъл на властта
Снимка: БГНЕС

На базово равнище е лесно да бъде възприето, че коалицията е петорна, а не четворна, но в политиката ни има закодиран конфликт между властите. Не следва да се очаква в по-дългосрочен план на политическия процес да има конфликт между изпълнителната власт и президентската институция. Това мнение изрази политологът Любомир Стефанов пред БНТ за предстоящото гласуване на кабинета „Кирил Петков“ от 13 ч. в Народното събрание. 

На него му направило впечатление самата президенстката квота в кабинета на „Продължаваме промяната“ и казусът с Корнелия Нинова, защото е в оставка. Трябва да се види как новата власт ще изгради своята политическа флора и фауна, каза Стефанов.

Проучване: 10 % от българите вече не издържат финансово

Хората с по-нисък жизнен стандарт са първите потърпевши вследствие на ограниченията, наложени от извънредното положение заради кризата ...

Той посочи, че двустранните споразумения беше единственият начин да се реализира коалицията. Първоначално беше започнало „дебненето да се хванат за нещо“ преговарящите за кабинет. „Ако заявката бъде изпълнена, президентът колкото и да му се иска няма да може да се общува с 18 министри, а депутатите, които ще гласуват самото правителство. Президентът не е петият ъгъл или четвъртият ъгъл на изпълнителната власт“, подчерта той.

Според него кризите не могат да бъдат управлявани на парче и всяка седмица да се тегли нов дълг. Мерките закъсняват и това, което трябва да направи правителството е да не се хвърля като пожарникар, подчерта Любомир Стефанов.

Той отбеляза, че е важно каква заявка чрез законодателните промени в Народното събрание как ще бъде структуриран Министерски съвет. Тепърва новите министри ще осъзнаят колко тежи подписът за един такъв пост, каза Любомир Стефанов.

Социологът Атанас Стефанов определи кабинета "Петков" като плюс-безкрайност за ново начало. Колаборативният тон изглежда както адекватен, така и задължителен. Състоянието на самата партийна система също е много показателен, защото зад четворната коалиция стоят избиратели, посочи той. Ако това правителство трябва да върши работа, трябва да го направи с непопулярни мерки. За коалицията ще е изключително трудно да излъчва интегритет, обясни Атанас Стефанов.

Той е скептичен, че първите 100 дни на новото правителство ще минат гладко. Кабинетът застъпва в политическата зима и тя е най-големият враг на всяко едно правителство, допълни Атанас Стефанов и добави, че лакмусът за новото правителство е какъв интегритет ще излъчва през времето, което управлява.

Политолози обявиха резултата на Манолова в София за безпрецедентен

Левицата е на крачка от исторически обрат в София. Разликата от 5% между двама кандидати на балотаж не се е случвала досега, това заяви...

Другият социолог, който присъства пред БНТ - Стефан Георгиев добави, че „Продължаваме промяната“ се превърна в катализатор на нещо, което всички очакваха. Скоростта, с която действали всички е логична и най-нормалното нещо, което трябвало да се случи на обществените и здравни кризи, обясни Георгиев.

Той наблюдавал две паралелни процеса по време на преговорите за кабинет – самия преговорен процес пред камерите и разпределението на властта чрез постове зад камерите. Това, което предстои да се наблюдава е разпределението на експертите. Въпросът е какво ще се случи оттук нататък и как ще се изгради философията през двустранните споразумения, поясни Георгиев.

Ако погледнем към преговорите и споразуменията като че ли заявката е за пълен мандат, но защо по този начин се конструира философията на кабинета, отсече Георгиев.

Според него рискът е изкарване на пълен мандат, но другият въпрос е как се управляват кризите. 

Още: Кирил Петков за целите на правителството: Цената на тока, пандемията и реформа в съдебната система

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика