Поправките на ГЕРБ за ЦИК минаха бързичко на първо четене

11330
Поправките на ГЕРБ за ЦИК минаха бързичко на първо четене
Снимка: БГНЕС

Законопроектът на ГЕРБ за изменение на Изборния кодекс, който урежда промяна в състава на Централната избирателна комисия, бе приет на първо четене в пленарната зала, предаде БГНЕС.

Спрямо поправките на опозицията ЦИК вече ще се състои от 20, вместо от 19 членове. Новият Изборен кодекс бе приет окончателно в края на февруари и обнародван на 5 март, но заради скандала около указа на държавния глава се наложи спешна поправка. Президентът даде един член в ЦИК на ДПС, вместо двама, както претендираха от Движението за права и свободи.

По инициатива на ГЕРБ бе внесена промяна, която добавя един член към състава на ЦИК, който да отиде за ДПС. Макар вчера от ДПС да подкрепиха "Коалиция за България" в искането им за сезиране на Конституционния съд по отношение на президентския указ, днес в пленарната зала и във вторник на заседание на правната комисия те подкрепиха законопроекта на ГЕРБ за промяна на Изборния кодекс.

С общо 104 гласа за, 46 против и 11 въздържали се поправката на опозиция мина през първо гласуване и предстои да бъде разгледана отново в правната комисия, по всяка вероятност следващия вторник, а след това да бъде приета окончателно и от пленарната зала. Текстът бе подкрепен от ГЕРБ и ДПС, а "Коалиция за България" гласува против.

Депутатът от на "Атака" Павел Шопов разкритикува текста за ЦИК в Изборния кодекс и попита защо там се говори за "Синя коалиция", когато такова нещо няма. Основният двигател на Изборния кодекс Мая Манолова пък каза, че така или иначе поправката на ГЕРБ ще мине, но поне да се поправят "десет неточности", които тя лично е изброила. „Новата критика на ИК е за това, че ИК бил нагоден съобразно разположението на силите и броя на партиите в Народното събрание. Казах аргументите си на тази критика. Този най-голям порок е абсолютно възпроизведен от тях”, обвини ГЕРБ Манолова.

ГЕРБ се регистрира в ЦИК още в първия възможен ден

Днес е първият ден, в който партиите могат да се регистрират за предстоящите евроизбори в Централната избирателна комисия. Това вече ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика