Португалия: Да уважаваме българската позиция за РСМ, да не внасяме проблеми в Евросъюза

5540
Португалия: Да уважаваме българската позиция за РСМ, да не внасяме проблеми в Евросъюза
Снимка: iStock/Guliver

Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш изрази надежда изборите през юли да доведат до намиране на решение върху ветото на България за започване на преговори със Северна Македония за членство в ЕС. Министър Закариаш, чиято страна ще предаде ротационното председателство на Словения на 1 юли, очаква, че като страна от същия регион тя ще помогне за намирането на решение на проблема, но подчерта, че българската позиция трябва да се уважава и да не се внасят разногласия в ЕС. Министърката разговаря с журналисти в Лисабон, предаде БНР.

“Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Скопие премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че това промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат", заяви тя.

Дипломат: Българската позиция за Северна Македония не може да бъде променена

Българската позиция за Северна Македония не може да бъде променена в момента. Тя е взета с гласуване в парламента, а сега такъв няма, з...

Министър Закариаш определи като "важен момент" да не се внасят в ЕС разногласия между две страни. "Ние трябва да уважаваме българската позиция и направихме това. И е важно в ЕС да не се внасят разногласия и проблеми между две страни. Искаме те да се решат преди дадена страна да се присъедини към Европейския съюз. Затова не можахме да започнем, защото трябваше да дадем време на България да реши това със Северна Македония преди свикването на междуправителствената конференция", категорична бе тя.

Министър Закариаш каза, че и върху България е упражняван натиск за намиране на компромис. "Тук има баланс, така че ние оказвахме натиск и върху България, защото бяхме поставили на масата добро предложение - да се разгледа, да се види дали може да проработи. Също така работим и със Северна Македония и се опитваме да видим дали идва момент, в който да постигнем съгласие по въпроса. Но този натиск все пак има гараници", допълни тя.

На въпрос на "Хоризонт" реалистично ли е тези избори да променят позиция, около която има много широк обществен консенсус, както и на репликата, че България не е против европейската перспектива на Северна Македония, а просто иска да спре с антибългарската реторика и съвместната историческа комисия да поднови заседанията си, министър Закариаш отговори: "Това, което усещам е, че моментът не беше подходящ. На България ѝ трябваше повече време, за да обсъди тези въпроси. Дали ще има избори или не, смятам, че преговорите със Северна Македония трябва да продължат, особено по отношение на пътната карта, която трябва да е ясна. И двете страни се опитват да изразят позицията си - България винаги е казвала, че не е против членството на Северна Македония в ЕС, напротив, иска да е там. Но добавя, че трябва да има яснота по някои аспекти. Затова понякога е необходимо повече време, повече предпазливост и дебатите трябва да продължат. Сигурна съм, че колегите ни от Словения, които са от същия регион, със сигурност могат да подкрепят този процес и да помогнат за придвижването му напред с всички сили. Мисля, че нашите усилия бяха оценени и от България, и от Северна Македония. Но е необходимо време между баланса на натиска, който оказваме и разбирането на ситуацията, която трябва да се постигне. Като председателство ни се искаше да отбележим тази точка, но трябва да разберем обстоятелствата".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Скалъпена история": Асен Василев обясни познава ли се с баща и син Димитрови

"Реванш, наказание и ненужна демонстрация": Росен Желязков за отстраняването му от шефското място в парламента

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика