Повишават числеността на състава на Българския институт по метрология

2422
Повишават числеността на състава на Българския институт по метрология
Снимка: БГНЕС

В момента има предложение, направено от министъра на икономиката до Министерски съвет, за повишаване числеността на състава на Българския институт по метрология. Става дума за нови контролиращи младши и старши експерти, които да правят проверки на места. Това съобщи пред БГНЕС и.д. председател на института Паун Илчев.

Той обясни, че от 1 ноември влиза в сила наредба номер 18, която предвижда всички ведомствени бензиностанции и данъчни складове да бъдат проверявани, а капацитетът на института към този момент е по-малък. Затова се предвижда именно и назначаването на още хора, но Илчев не конкретизира колко нови експерти ще назначат.

МС иска институтът по метрология да стане държавен

Министерският съвет официално одобри превръщането на Българския институт по метрология в държавно предприятие. За целта правителството ...

От приложенията на института се възползват медицинските заведения, чиито уреди от института регулират, както и всички търговци, използващи електронни или друг вид везни и кантари.

Скоро трябва и да се подобри качеството на предлаганата от тях услуга, заради проект “Усъвършенстване прилагането на политики за управление и координация в областта на метрологичния контрол”. Стойността на проекта е 486 хил. лв. Парите са осигурени от ОП “Административен капацитет”. Това обясни Златка Чавдарова - началник-отдел “Изпитване на средства за измерване” в Българския институт по метрология. Крайният срок за изпълнение е краят на настоящия месец. Проектът се изпълнява от 2013 г.

По този проект е разработена дългосрочна стратегия за осигуряване на метрологичния контрол, усъвършенстване на методики и процедури за контрол. С проекта освен това се оптимизира и ролята и взаимодействието с бизнеса, заяви Чавдарова.

По думите ѝ облагодетелстването на обикновените хора, след като се изпълни стратегията за следващите пет години, ще почувстват повишаване на качеството на предлаганите от института услуги.

Овладяването на всички нива на държавата от БСП и ДПС върви по план

Смените в държавната администрация не секват. След като по високите етажи на властта не останаха места, които да не бъдат окупирани от ...

Става дума за разходомерите за зареждано гориво, мерките на кантарите по пазарите, в здравеопазването - проверка на уредите, които са за кръвно налягане, за ЕКГ, за електромагнитна съвместимост и за налягане.

През следващите пет години освен това ще бъдат закупени различни нови еталони в различни сфери на средствата за измерване. По-важното обаче е, че ще се повиши и персонала.

Новите еталони и нови методики ще предлагат още по-голяма точност при изпълнение на измерванията и съответно съвместимост на резултатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com