ПП отправиха въпроси до Гълъб Донев за меморандум, подписан по времето на Борисов

2516
ПП отправиха въпроси до Гълъб Донев за меморандум, подписан по времето на Борисов
Снимка: БГНЕС

Изясняване на всички факти и обстоятелства около Меморандум за сътрудничество в областта на ядрената енергетика между правителствата на България и САЩ поиска „Продължаваме промяната“ от служебния премиер.

Документът е подписан от кабинета Борисов 3 на 23 октомври 2020 година, като до момента липсва конкретика за поетите ангажименти.

Политолог: С третия мандат президентът подготвя своето завръщане в лявото (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев връчи третия мандат на БСП, навръх рождения ден на техния лидер Корнелия Нинова. Ще имаме ли редовен кабинет? О...

Според публикация от сайта на Министерския съвет на 23 октомври 2020 година, в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и чрез видеоконферентна връзка, България и САЩ са подписали „ключови документи в сферата на сигурността на 5G мрежите и на ядрената енергия за граждански цели.“ Изрично се упоменава, че министърът на енергетиката от правителството на ГЕРБ Теменужка Петкова и помощник-държавният секретар в Бюрото по международна сигурност и неразпространение към Държавния департамент на САЩ Кристофър Форд са се споразумели за „нов тласък и добра база за бъдещото енергийно сътрудничество между двете страни“. В края на съобщението е посочено, че по силата на подписания меморандум Българската държава е поела конкретни задължения: „С документа България и САЩ се ангажират за отговорно използване на ядрената енергия и технологии с акцент върху човешкия капитал и развитието на работната сила, образованието, обучението, за поддържане на най-високи стандарти и практики в областта на ядрената безопасност и сигурност.“

Във връзка с неясните обстоятелства около Меморандума, ПП внесе Въпрос към служебния министър-председател Гълъб Донев, който цели да изясни следното:

• Има ли надлежно упълномощаване на министър Теменужка Петкова да подпише Меморандума от името на Република България? По силата на какъв акт и от коя дата? В случай, че става дума за решение на Министерския съвет, кои са членовете на кабинета, които са подкрепили подписването на въпросния Меморандум?

• На коя дата е стартирана процедурата по ратификация на Меморандума? В кой брой на Държавен вестник е обнародвано решението на НС, с което се подкрепя подписването на Меморандума и поемането на ангажименти от страна на държавата? В случай че подобна процедура не е била стартирана, какви са причините за това?

Радостин Василев: Няма как да участваме в управление, заедно с ГЕРБ

Ние с ГЕРБ няма как да участваме в управление заедно. Това категорично заяви депутатът от „Продължаваме Промяната” Радостин...

• На коя дата действащият по това време министър-председател Бойко Борисов е поискал официално становище от ДАНС относно необходиммостта, целесъобразността и рисковете, свръзани с подписването на Меморандума?

• Какви действия в изпълнение на Меморандума са предприели членовете на Министерския съвет след подписването му?

• На коя дата е прекратен Меморандумът за сътрудничество в областта на ядрената енергетика?

Отговорът

Поставените от вас въпроси относно споразумение между правителствата на България и САЩ в областта на ядрената енергетика са свързани с дейността на предходен състав на Министерски съвет", отговаря от своя страна Донев.

Настимир Ананиев: Борисов иска нови избори и се страхува

"Ние заявихме ясно какво предлагаме. Ще видим в зала кои партии ще подкрепят тези приоритети. При нас няма нищо задкулисно. Академик Де...

Според него събирането на информация с характера на справки от страна на премиера не отговаря на духа и предназначението на парламентарния контрол.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова за номинацията на Йончева от ДПС: Зависимостите лъсват

Най-големите безумия в България в закони: Говори проф. Даниел Вълчев

Меглена Плугчиева е подала оставка като съветник на Димитър Главчев

Ваня Григорова иска да става депутат с подкрепата на Мая Манолова

Борисов постави ултиматум на ПП-ДБ, за да управляват заедно след изборите (ВИДЕО)

От днес можем да подаваме е-заявления за гласуване в чужбина

Има ли връзка Бойко Рашков с обвинените за контрабанда?

Изненада: ДПС издига Елена Йончева за евродепутат

Антон Кутев: Самоиздигането на Главчев за външен министър беше тежка грешка

Бивш земеделски министър: Ако мотивите за смяната на Вътев са актуални, то Главчев изобщо не е трябвало да го назначава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика