Правата на сънародниците ни няма да бъдат ограничавани, увериха от ГЕРБ

328
Правата на сънародниците ни няма да бъдат ограничавани, увериха от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Последните промени в Изборния кодекс би трябвало да докажат пред сънародниците ни извън България, че правата им няма да бъдат ограничавани и че има общо принципно решение на българската държава по отношение на гласуването. Това коментира пред журналисти председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов.

Основните промени в чл. 14 от Изборния кодекс се отнасят за въвеждането на еднакъв единен брой на заявленията, които са изискуеми за откриване на изборна секция в чужбина. Това ще бъдат 60 заявления, които са необходими, за да се открие една секция на територията на чужда държава. Другият съществен критерий, предложен от ГЕРБ, е да има общо изискване, което да действа по отношение на всички държави и по-конкретно да има граница на броя секции до 35, които могат да се открият в коя да е държава в чужбина.

Борисов хванал "натясно" Ердоган за "Св. Стефан", върза Слави Трифонов със саниране

Във всички случаи намирането на газ и петрол в Черно море ще е в ущърб на икономическите интереси на Русия. Ако руският газ е по-евтин,...

Данаил Кирилов обясни, че в 10.20 часа сутринта е бил внесен Законът за изменение и допълнение на Изборния кодекс по отношение на Чл.14. 47 народни представители от ГЕРБ, РБ, ПФ и БДЦ са подписали промените.

„Няма нови промени от обявените от вчера. Текстовете са такива каквито обясних вчера. Според Кирилов законопроектът би могъл да се обсъжда в комисия следващата седмица и евентуални по-следващата седмица да влезе в пленарната зала. Вчера обясних двата основни момента в предложените изменения, има два критерия, които действат общо за всички секции навсякъде по света”, каза Кирилов.

Той припомни, че това е общото изискване за минимум 60 заявления за откриване на секция извън дипломатическо и консулско представителство. Другото общо изискване е независимо от държавата максималният брой секции да бъде 35.

„Смятаме, че максимум 35 секции удовлетворяват активността и инициативите за гласуване дори за най-големите български общности, където и да се намират те”, коментира още председателят на правната комисия.

Екатерина Михайлова: Каквито и задължения да се сложат, няма да накарат избирателя да гласува

Във вида в който беше приет Изборният кодекс има ограничение за българите в чужбина, защото беше направена диференция кой къде и как ще...

Кирилов заяви, че очаква позиция от президентството по темата, като се надява тя да бъде по-положителна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com