X
 
 

Правителството пое още 200 млн. лева дълг заради покупката на F-16

5737 5
Правителството пое още 200 млн. лева дълг заради покупката на F-16
Снимка: iStock/Guliver
Правителството пое още 200 милиона лева нов дълг чрез държавни ценни книжа. Така новопоетите задължения от началото на годината досега стават общо 900 милиона и 600 000 лева при ограничение от един милиард по бюджет. Набирането на средства се наложи заради покупката на изтребителите Ф-16.

Емисията от 20-годишни облигации бе пусната за първи път в средата на юни и преотворена два пъти - през юли и днес, предаде БНР.

България преведе 1.2 млрд. долара на САЩ за изтребителите F-16

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на 1.2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката от пр...

При сегашния аукцион е постигната най-ниската среднопретеглена доходност - от 1,42 на сто при 1,6 на сто през юни. Както и в предишните пъти, най-голям интерес към книжата имаше от страна на банките.

Реално набирането на нов дълг тази година започна в средата на юни, а причината - плащането на военните самолети.

Парите отиват във фискалния резерв, чието ниво правителството поддържа доста над заложения в бюджета минимум, тъй като това е един от буферите в държавната хазна.

Освен 20-годишните книжа, правителството на няколко търга предложи за продан и облигации със срочност 10 години и половина. При тях също се наблюдаваше ниска доходност и голям интерес от банките.

За трети път увеличихме дълга за F-16

Поетият нов държавен дълг за закупуване на 8-те изтребителя F-16 достигна 700,6 млн. лева, след като днес (29 юли) беше пласирана трета...

Досега правителството на три пъти увеличи дълга заради закупуването на изтребителите. За да стане факт сделката, парламентът трябваше да преодолява и президентско вето. Сделката е на стойност 2,2 млрд. лева без ДДС по официални данни.

Министерството на отбраната вече преведе сума в размер на 1.2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката от правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Трупай Мутро заеми, щом на този робски народ му харесва ЯРЕМА ! А ти кътай милиони раздавайки България, като да ти е лична бащиния !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  То, ако беше само това, с мед да ги нахраниш! Кой де, що, мина отнесе милиарди и никой тогава не ни "информира", но сега за някакви си 200 милиона ще ни продънят ушите. Информацията е нещо много ценно днес и е добре да сме информирани, но нека да е навреме и да не е избирателно, а не "След дъжд качулка!".
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Започва се и няма да има край....100 евро пенсия к 250 заплата....къде сте бе българи юнаци....насрани гащи к роби на партиите и бойко
  : 2 !
 • Георги Илиев Митев 2 Георги Илиев Митев преди 3 месеца Профил на трол?
  Е В О Л Ю И Р А Л А КОМУНИСТИЧЕСКА ИДЕЯ В АМЕРИКАНСКО ДЕЛО. Автор: Георги Илиев Митев Град София (2014). P.S.ПРЕСЛЕДВАН ОТ ПОЛИЦИЯТА.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Браво ГРОБари ! Заем след заем за "Рибата в морето а вие слагате тигана", ами будала Ганю да плаща . Иначе Мафиота Тиквов хариза златото на България на Дънди а той в замяна си напълни касичката ! Плащайте будали и ги изберете пак !
Последно в Актуално