Правителството ще гласува проектобюджет 2014

13109
Правителството ще гласува проектобюджет 2014
Снимка: БГНЕС

Правителството ще разгледа днес законопроекта за Бюджет 2014, въпреки критиките на синдикатите и работодателските организации.

В новия бюджет е заложено минималната работна заплата и майчинските да се повишат до 340 лева, а пенсиите да се вдигнат с около три на сто.

План-сметката за догодина предвижда приходите в хазната да са с 500 милиона повече, а разходите да надхвърлят миналогодишните с 380 милиона лева. Инфлацията, икономическият растеж и дефицитът в бюджета са заложени с еднакъв размер от 1,8 %. Ако разчетите бъдат одобрени, месечната добавка за деца с увреждания ще стане 240 лева, а максималният осигурителен доход ще се повиши на 2 400 лева. Заложено е увеличение на тавана на пенсиите, който от първи юли догодина трябва да стане 840 лева.

Според синдикати и работодатели приходите в бюджета са завишени. Социалните партньори спорят за ефектите от вдигането на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход. На вчерашното заседание на тристранния съвет те отхвърлиха проектобюджета на здравната каса.

След Съвета за тристранно сътрудничество вчера финансовият министър Петър Чобанов заяви:

Мисля, че бюджетът балансира интересите и задава ясно и категорично приоритетите, които, ако бъдат изпълнени ще се ускори икономическия растеж и ще имаме по-добро развитие.

Министрите ще гласуват на днешното си заседание и проектобюджетите на общественото осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Синдикатите използваха вчерашната среща с управляващите, за да изтъкнат за пореден път негативния факт от значителния брой здравно неосигурени и от пенсионните привилегии в армията и МВР. Лекарите обявиха още на 19 октомври, че ще протестират срещу заложения недостиг на средства за болничната помощ.

Проектобюджетът е атакуван и от представители на местната власт.

Проектобюджетът за 2014 година може да претърпи промени при обсъждането му в Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика