Правителството ще обяви кандидатурата за шеф на ООН в "най-благоприятния момент"

4179
Правителството ще обяви кандидатурата за шеф на ООН в "най-благоприятния момент"
Снимка: БГНЕС

Българското правителство ще обяви кандидатурата си за генерален секретар на ООН в "момента, в който условията са най-благоприятни за нейния успех", заяви външният министър Даниел Митов.

"В това има и елемент на тактика. Ние не трябва да спекулираме с имена, а да залагаме на качествата, които стоят зад тях. Едно от най-важните качества на кандидатурата ни трябва да бъде нейната способност да постигне консенсус между онези държави - членки на ООН, от които на практика зависи изборът на генерален секретар на организацията, а това са постоянните членки на Съвета за сигурност", каза Митов в интервю за БТА, предаде Mediapool.

Българка начело на ООН?

Надпреварата за поста генерален секретар на ООН започна, а наблюдатели твърдят, че този път начело на организацията може да застане же...

Сред фаворитите за поста се спрягат Ирина Бокова и Кристалина Георгиева, но правителството все още не е обявило официалната си кандидатура за поста.

"България ще заложи на разпознаваема фигура, която може да постигне този консенсус. Но така или иначе, това е процес, който е свързан с много дипломатическа работа, а не с медийни спекулации", каза Митов.

Вторият и последен мандат на Бан Ки-мун като генерален секретар изтича в края на 2016 г. Съветът за сигурност и Общото събрание на ООН направиха първата стъпка към вдигане на завесата на секретността при избора на заместника му като изпратиха общо писмо до страните членки да предложат кандидатури за поста.

В коментар на събитията в ДПС Митов посочи, че "нашите партии не трябва да забравят, че те са на първо място механизъм за защита на България и българския национален интерес".

Бокова за главното място в ООН: Разбира се, че ще успея

О, разбира се, иначе няма да се хвана, разбира се, че ще успея. Това заяви пред журналисти генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова,...

"Не мога да толерирам алтернативен прочит на техните цели. Всеки субект, който поема друг ангажимент, различен от националния, трябва да бъде укорим. Не може да те избират българските граждани, а да работиш за руския или за турския интерес. Това е моята реплика спрямо всеки човек, лоби или партия, без значение цвета й, които компрометират с действията си България - вътрешно- или външнополитически", каза Митов.

Той съобщи още, че в момента ведомството проучва възможността да продаде или отдаде под наем български имоти, разположени в Манагуа, Букурещ и Ню Джърси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика