Правителството все още не е преструктурирало министерствата

2394
Правителството все още не е преструктурирало министерствата
Снимка: БГНЕС

Правителството ще се занимава още дълго време с преструктурирането на изпълнителната власт според постигнатото коалиционно споразумение. Много от министерствата се бавят с необходимите промени в устройствените правилници на структурите, а за някои от разместванията са необходими и промени в закони. Крайният срок за внасяне на тези предложения вече изтече – 28 януари, но приетите промени още се броят на пръсти. Това показа проверка на „Сега“.

В новата структура на изпълнителната власт има две изцяло нови министерства – на електорнното управление и иновациите, а две губят съществени правомощия от ресорите си – министерство на земеделието и министерство на икономиката. Има промени и в ресорите на МРРБ и МП, както и размествания в координирането на еврофондовете.

Месеци наред ще са необходими за прехвърлянето на координацията на фондовете от Министерския съвет (чрез централното координационно звено) към министерство на финансите. За целта са необходими изменения в закона за управление на средствата от ЕС, като проектът вече е публикуван на сайта на МФ. Предстои внасяне в МС и гласуване в НС, но според преходните разпоредби администрацията ще има 6 месеца срок да измени произтичащите от това прехвърляне промени в други нормативни актове.

Към МФ следва да се прехвърли и друга структура, заета с парите от ЕС – агенцията за сертификационен одит на средствата от земеделските фондове. И тук са изготвени промени в закона за подпомагане на земеделските производители с краен срок на обсъжданията 28 януари, но проектът още не е внесен в МС.

Още няма публикувани проекти за промени в закона за горите и в закона за българската агенция по безопасност на храните, които трябва да уредят прехвърлянето на агенцията по храните и агенцията по горите към Министерския съвет. Едва след приемането на законовите промени ще може да се променят и устройствените правилници на двете агенции. Заради нуждата от законови промени още се бавят и промените в правилника на МФ.

Проектоправилниците на министерствата на икономиката и индустрията и на иновациите са готови, като предстои внасянето им в НС. На сайта на икономическото министерство вече е публикуван проект за изменение на закона за експортния конрол на продукти, свързани с отбраната, с който се отразява новото име на ведомстовото на Корнелия Нинова в куп закони. Този проект е публикуван на 28 януари с 30-дневен срок за обсъждане. Явно с цел да се пести време, необходими промени в други закони, свързани с новото министерство на инвестициите, са внесени направо в парламента от депутати. Така група депутати от управляващите партии са предложили промяна в закона за насърчаване на инвестициите, с които да отразят прехвърлянето на тази дейност към министерство на иновациите. Пропуснат е обаче закона за малките и средни предприятия, а агенцията за тях също минава към Даниел Лорер. Не са публикувани и промени в закона за държавните резерви и военновременни запаси, с които да бъде закрива държавната петролна компания, макар законът да се изменя с цел промяна в името на министерство на икономиката.

Както „Сега“ писа, друго крупно разместване – покрай създаването на мегаагенция към МС, която да поеме работата на агенцията по вписвания, кадастъра, ГРАО и регистъра на особените залози, управляващото мнозинство се изкуши да предлага промени по същество в купища закони през преходни и заключителни разпоредби на проектозакона за държавния бюджет. Сега мнозинството обещава купищата разпоредби на второ четене на проекта да отпаднат.

По-напреднало е преструктурирането покрай новото министерсто на електронното управление и поделянето на отговорностите покрай изваждането на информационните технологиите от ресора на транспортното министерство. Този закон вече е в Народното събрание и предвижда 3-месечен срок за приемане на съпътстващите го нормативни документи, но и работата по тях вече е напреднала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Екзакта" прогнозира голяма преднина на ГЕРБ пред ПП-ДБ

Главчев пред посланици: България ще участва активно във възстановяването на Украйна

Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика