Преди ротацията: Асен Василев прехвърли тежка дирекция в Министерски съвет към премиера

1907
Преди ротацията: Асен Василев прехвърли тежка дирекция в Министерски съвет към премиера
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Министърът на финансите Асен Василев прехвърля към премиера едно от ключовите звена във ведомството.

Това е т.нар. Централен орган за покупки за нуждите на органите на изпълнителната власт, който се грижи за общата покупка на канцеларски материали, самолетни билети, гориво, електроенергия и др. за всички министерства и агенциите към тях, съобщава economic.bg. 

Промяната в момента е в процедура на обществено обсъждане (до средата на февруари) и се предвижда да влезе в сила от 1 март – точно преди ротацията, когато премиерският пост трябва да бъде зает от Мария Габриел. Крайният срок за въвеждане на изменението е 1 април.

Въпросната промяна бе гласувана с преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2024 г., по предложение на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. С проекта на постановление сега се предлагат и нужните поправки в Устройствения правилник на звеното, за да се реализира рокадата.

Още: Търсещият милиони от бивша фирма на Асен Василев се оказа директор на негова офшорка

С прехвърлянето на функцията към премиера ще премине и дирекция „Централизирано възлагане и обществени поръчки“ с 18 щатни служители. Екипът на Габриел ще има и нови отговорности, като планиране, организиране и провеждане на централизирани обществени поръчки, поддържане на регистри на сключени, прекратени и изпълнени договори и др.

“На пръв поглед с преструктурирането се изземват функции на финансовия министър, но всъщност Василев по елегантен начин се отръсква от трудоемко и дори досадно задължение, което ловко е пробутано с Бюджет 2024 на премиера, но което няма аналог в държавите от ЕС”, пишат от медиата.

Снимка: БГНЕС

Структурата в Министерския съвет ще подпомага министър-председателя при изпълнение на правомощията му като централен орган за покупки за нуждите на централни и други органи на изпълнителната власт, като планира, организира и провежда централизирани обществени поръчки. Ще контролира изпълнението на сключените от Централния орган за покупки рамкови споразумения, договори или създадени от него динамични системи за покупки.

Още: Няма вече политика, партиите са като футболни отбори: Политологът Татяна Буруджиева (ВИДЕО)

Премиерът обаче няма да може да делегира права по въпросните централизирани поръчки на главния секретар, а ще се занимава с тях сам.

Дирекция “Централизирано възлагане и обществени поръчки” от създаването си винаги е била към министерството на финансите, тъй като тя е един вид “централен домакин” на администрацията в изпълнителната власт, обясниха ролята на звеното от 18 души служители от финансовото министерство.

През последната година, например, дирекцията е обявила търг за 2 323 800 лева за копирна хартия - рециклирана и нерециклирана, съответно формат А3 и А4, терморолки, картони и др. За 37 млн. лева е пусната поръчка за самолетни билети, като изискванията са полетите да са 2 типа - с прекачване и без, а срокът за доставката е 24 месеца.

В сайта на Агенцията за обществени поръчки са публикувани всички търгове за администрацията, които касаят предимно доставка на смазочни материали за служебните автомобили на администрацията, различни видове горива, специализирани регистри, счетоводни книги, класьори, дребно офис оборудване и други.

Дирекцията се състои от два отдела: “Централизирани обществени поръчки” - който обявява търговете и “Рамкови споразумения” - за контрол и отчети.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Сиела Норма“ ще осигурява машинното гласуване на вота 2 в 1 през юни

Мая Манолова: С Григорова сме бойци - тя като синдикалист, аз като бивш омбудсман

Депутатите приеха ветото на президента върху Закона за насърчаване на инвестициите

Парламентът прие измененията в договора за самолетите F-16

Ваня Григорова: С Мая Манолова сме добре допълващи се вектори

Атанас Атанасов: Всички говорят за „Корал“, какъв е скандалът?

Второ извънредно заседание на парламента за един ден

В Украйна е пристигнала нова военнотехническа помощ от България

Божанов: Част от забраната на реклама на хазарт противоречи на европейското право

Докъде стигна България с инфраструктурата за F-16 Block 70: Говори началникът на отбраната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика