Предизборен дебат: Сблъсък между Тома Биков и Явор Божанков за кризата, мерките и съдебната реформа

4286
Предизборен дебат: Сблъсък между Тома Биков и Явор Божанков за кризата, мерките и съдебната реформа
Снимка: bTV/стоп кадър

Още в първите дни в следващия парламент ще започнем да работим по Закона за радиото и телевизията. Това заяви в предизборен дебат в ефира на сутрешния блок на bTV кандидатът за народен представител от ГЕРБ Тома Биков.

По думите на кандидатът на БСП Явор Божанков трябва да се започне с правосъдието и промяната в съдебната система. Той обясни, че върховенството на закона ще бъде негов приоритет.

Тома Биков не изключи коалиция между ГЕРБ, НФСБ и партия "Воля" за следващия кабинет (ВИДЕО)

ГЕРБ е единственият конкурент на ДПС в районите със смесено население. И това господин Цветанов го знае много добре. Това заяви в пред...

Тома Биков заяви, че няма хаотични действия в управлението на кризата, тъй като в момента стратегията на управление на пандемията е по-скоро ситуационна. По думите на Биков болниците трябва да издържат на натиска и затова се въвеждат тези мерки. Според Явор Божанков резултатът от ваксинационния процес у нас е пет на сто души. Божанков заяви, че кризата е доказала, че Борисов е най-слабият министър-председател в цяла Европа, тъй като мерките у нас са на парче. Божанков коментира, че зелените коридори на Борисов буквално са катастрофирали, тъй като той управлява през Facebook и през брифинги.

Тома Биков каза, че имаме безпрецедентна здравна криза в момента, а Явор Божанков го контрира с това, че България е забавила ваксинационния процес. По думите на Биков това, което се опитва да направи правителството, е да омекоти удара върху икономиката. Биков посочи, че в хазната има натрупани резерви, както и че е налице възможността за теглене на заеми с добра лихва.

Явор Божанков подчерта, че кризата трябва да се управлява по закон и правила, а доходите да се увеличават по критерии. Според кандитата за народен представител на БСП това, което се демонстрира в момента, не е управление на криза. "Ако действахме по логиката на БСП, трябваше да си действаме така, както преди кризата. Не се действа на парче, опитваме се да няма хора, които да останат без помощ от страна на държавата в тази тежка ситуация", каза на свой ред Биков. Той поясни, че пари в държавата има, защото управлява ГЕРБ.

Тома Биков коментира, че корупция има навсякъде, но от друга страна, съдебната власт и правосъдието у нас има нужда от реформа, включително конституционна. Биков отбеляза, че за това обаче трябва да се възстанови политическият диалог в някакви нормални граници. Според Явор Божанков от БСП конституцията, която е била предложена, е била обида към юридическата мисъл. Божанков поиска да бъде вкарана фигурата на главния прокурор в юридически стандарти. "Главният прокурор трябва да бъде административен ръководител, а в момента той е безконтролен и всесилен", счита Божанков. Биков припомни, че специализираните съдилища са били въведени по препоръка на Европейската комисия. 

Божанков: Борисов твърди, че се справяме най-добре в Европа с кризата, защото е загубил връзка с действителността

"След зеления коридор за пазаруване Борисов ни "даде" зелен коридор за ваксинация. Днес възнамерява да "даде" на Европа зелен коридор з...

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика