Предизборната програма на ГЕРБ: Образование, 500 евро минимална заплата и 500 км магистрали

14851
Предизборната програма на ГЕРБ: Образование, 500 евро минимална заплата и 500 км магистрали
Снимка: БГНЕС

Управляващата партия ГЕРБ представи днес (16 март) акценти от предизборната си програма преди парламентарния вот през април.

На пресконференция в централата на партията вицепремиерът и водач на листата в Габрово Томислав Дончев обяви, че програмата е най-амбициозният политически документ за последните няколко години. Той подчерта, че за партията му приоритетна цел ще бъде възстановяването на политическия диалог, както и преодоляването на икономическата криза, предизвикана от коронавируса.

По думите на Дончев пред България предстои и предизвикателството по сключването на т. нар. зелена сделка и воденето на политики по декарбонизация, които, според него, при неумела работа биха довели до проблем.

Той очерта 3 стълба, около които се гради предизборната програма на партията. Първият е модернизацията на страната, за което от партията обещаха цели 500 км нови магистрали и скоростни пътища, како и обновени жилища по енергийните програми за 120 хил. семейства.

Вторият стълб ще бъде реформа в ключови сфери, посочи Дончев, давайки за пример правосъдната система, включително чрез нови промени в Конституцията. От ГЕРБ заявиха и намерение да продължат усилия за дигитализацията, включително и на частния сектор, за което обещаха на фирмите помощта от държавата за фирмите да нарасне поне 5 пъти.

Третият стълб, според ГЕРБ, ще бъдат целенасочени инвестиции в иновации и икономика на знанието. "Тук е моторът за растежа", категоричен бе вицепремиерът.

 

Социална политика

Предлагаме минималната работна заплата да стане 500 евро, или 1000 лв, каза от своя страна водачът на листата на коалиция ГЕРБ - СДС в Добрич Деница Сачева.

Тя обяви, че идеята на ГЕРБ е средната пенсия да стане 600 лв.

"Това, което предлагаме, е темата за труда и заетостта да стане централна тема в политиките и дори в предложение за промяна на структурата на Министерски съвет. Основен акцент искаме да сложим върху трансформацията на пазара на труда", каза още Сачева.

Тя заяви, че ГЕРБ предвижда да създаде портал за работни места на бъдещето, Кодекс за социална закрила.

"Продължаваме развитието на реформата за социални услуги. Предвиждаме да бъдат изградени над 400 услуги за около 15 хил. възрастни хора и хора с увреждания", допълни още Сачева.

Образование

За идеите на управляващите в образованието говори просветният министър и водач на листата в Шумен Красимир Вълчев. "Инвестициите в образованието трябва да продължат. Трябва да имаме добро образование, за да имаме добри специалисти във всяка област", категоричен беше той.

Нанков: Предлагаме да се отложи паспортизацията на сградите с 2 години

Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова в ГЕРБ предлагаме отново да бъде...

По думите му ще се засилят акцентите във възпитателната функция, както и взаимодействието с родителите в училище.

"Възвърнахме авторитета на учителя, но и на професионалните гимназии. Трябва да подготвим учениците и студентите за ерата на дигиталния свят - ще създадем библиотека, която ще е безплатна. Искаме или не, нашите деца ще учат все повече от дигитални платформи. Акцент ще бъдат не само училищата и кабинетите, но и физкултурните салони и площадки", каза още Вълчев.

По думите му ще се изградят поне 10 модерни студентски кампуса. "Ще увеличим и неделните училища. Ще удвоим и средствата за научна и развойна дейност. Нашата наука трябва да е европейска. Ще поставим висшите училища в центъра за развитие на регионите", категоричен бе той.

Финанси

Запазването на плоския данък ще бъде един от прерогативите на участниците в следващия парламент, каза от своя страна бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов.

Борисов: Няма да допуснем политически спекулации да пречат на ваксинационната кампания у нас (СНИМКИ)

„България спазва европейските правила и няма да допуснем политически спекулации или геостратегически интереси да пречат на ваксин...

"Местните данъци трябва да се развиват в посока по-справедливо облагане и наблягане на екологичния компонент", каза той. По думите му са се направили стъпки в тази посока и усилията трябва да продължат.

Приоритет е и приемането на България в еврозоната като това може да стане до 2024 година.

"По отношение на облагането на жилищата, стремежът за въвеждане на по-справедливо облагане ще продължи и в следващия мандат, като оценките на жилищата трябва да са максимално близки към тези, които са на пазара", каза още Горанов.

"Продължаваме да смятаме, че промяна и увеличение на средната класа на облагането е несправедливо и неразумно в този момент. Независимо от предизвикателствата пред фиска, ние извеждаме в номинал определянето на образованието като основен приоритет и гарантиране на значителен дял от публичните разходи за образование", каза още Горанов.

Още: Плевнелиев е категоричен: БСП няма да спечели избори през 2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Проблем с кворума в парламента, ГЕРБ и ДПС опитват да спасят Росен Желязков

ИТН: ПП-ДБ провалиха кворума, спасявайки Росен Желязков (ВИДЕО)

Искрен Митев и "Възраждане" в пореден сблъсък: Стигна ли се до бой в парламента?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com