Превръща ли се Борисов в новата "черна овца" на ЕНП?

6800
Превръща ли се Борисов в новата "черна овца" на ЕНП?
Снимка: БГНЕС

България може да тръгне по пътя на Полша и Унгария по отношение на върховенството на закона. "Мери ли Европейската комисия с двоен аршин София"? Това питат чужди авторитетни издания, цитирани от Deutsche Welle, по повод протестите в "най-корумпираната страна в ЕС"?

За поредна вечер близо 10 000 души скандираха “Оставка!” пред правителствените сгради в София, съобщава агенция France Presse (AFP). В демонстрациите в България се включват хора от целия политически спектър. ”Няколко сериозни скорошни инцидента с участието на влиятелните олигарси в страната предизвикаха гняв в страна, в която политиката и големият бизнес са неразривно свързани”, отбелязват още от френската новинарска агенция.

Активността на Гешев вреди на Борисов

Bloomberg: Българският премиер ще оцелее до следващите избори

За събитията в България, последното от които е внесеното предложение за вот на недоверие към правителството от основната опозиционна па...

Позовавайки се на данни на "Трансперанси Интернешънъл", AFP коментира, че 13 години след присъединяването си към Европейския съюз, България продължава да бъде най-корумпираната държава в Общността. "Управлението на Борисов е било атакувано заради редица корупционни скандали, но два инцидента разпалиха недоволството - първият е свързан с Ахмед Доган, който е “влиятелен поддръжник на Борисов”, а вторият е влизането в офисите на двама съветници на президента на Румен Радев, критик на управлението. Обвинения срещу властта отправя и олигархът Васил Божков, който години наред се радваше на защитата на институциите, преди да му бъдат повдигнати 18 обвинения по-рано тази година. Социолозите засега дават 10 процента преднина на Борисов, коментират от Агенцията, но пристрастността на главния прокурор Иван Гешев се превърна в двигател на протестите, който сериозно може да навреди на Борисов.

"От Борисов има нужда, защото пази границата"

По повод протестите в България либералният словенски вестник "Сме" обвинява ЕС в прилагане на двоен аршин по отношение на върховенството на закона. Вестникът пише: "Европейската комисия и ЕНП редовно критикуват Виктор Орбан, а в същото време в България управлява човек с връзки с организираната престъпност - и въпреки това нищо не се случва. Бойко Борисов си остава уважаван член на ЕНП. Ангела Меркел му благодари за успешното опазване на границата срещу бежанци от Турция, а докато в България се провеждат масови демонстрации, шефът на фракцията на ЕНП в Европарламента хвали борбата на Борисов срещу корупцията. От Борисов има нужда, защото пази границата и не показва проруска ориентация. Това на практика е реалната политика, правовата държава идва на второ място", посочва още изданието.

Подобни мнения има и в други публикации. “Християндемократът Борисов може да се превърне в новата черна овца на Европейската народна партия”, посочва Euronews. Вече се надигат гласове, които настояват най-голямото европейско семейство да се дистанцира от българския премиер.

В Европейския парламент има опасения, че България ще тръгне по пътя на Полша и Унгария, коментират от Euronews. Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев контрира, че страната не може по никакъв начин да се сравнява с Полша и Унгария. Всички свободи в България са гарантирани, твърди той. Според представителката на БСП Елена Йончева обаче корупцията е причина България да е най-бедната държава в Европа. В средите на ЕНП има друго проблемно дете освен унгарската Фидес, смята Радан Кънев от “Демократична България”.

Протестиращите: Оставките на тримата министри са недостатъчни (ВИДЕО)

Хиляди се събраха за седми пореден ден пред президентството, за да поискат оставките на правителството и на главния прокурор. Протестно...

"Европейски съюз, сляп ли си?"

Това гласи един от банерите на многохилядния протест в София, цитиран от Süddeutsche Zeitung. Изданието посочва, че Европейската народна партия е изразила подкрепа за правителството на Бойко Борисов, но насрещният вятър е дошъл от друг важен партньор - САЩ. “Всяка нация заслужава съдебна система, която е надпартийна и подвластна на върховенството на закона”, гласи позиция, разпространена от американското посолство в София. Макар да не споменават директно името на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, от дипломатическото представителство на САЩ отбелязват, че “ние подкрепяме българския народ в стремежа му за повишаване на доверието в демократичната система и насърчаване на върховенството на закона”.

Според Tagesspiegel пък българският премиер е смятан за консервативен и проевропейски - и сега е в клинч социалистическия държавен глава Румен Радев, който се смята за лоялен към Москва.

След акции в администрацията на президента, бяха арестувани неговите съветници по сигурността и борбата с корупцията, обвинени в съмнителен бизнес и издаване на тайни. Оттогава в София се провеждат ежедневни демонстрации, които постепенно обхванаха цялата страна. Мафията е в правителството, декларират социалистите в страната.

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика