Президентът: Цветанов не разбира от изтребители, а само от апартаменти

5302
Президентът: Цветанов не разбира от изтребители, а само от апартаменти
Снимка: БГНЕС

Цветан Цветанов не разбира нищо от изтребители, той разбира само от апартаменти. Единствената връзка между Цветанов и авиацията е, че той говори на автопилот. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди да влезе в съдебната зала като свидетел по делото срещу бившия министър Николай Ненчев за договора с Полша за ремонт на изтребителите "МиГ-29".

Припомняме, че държавният глава и председателят на ПГ на ГЕРБ са в конфликт, стартирал в края на миналия месец. Именно заради разногласието Цветанов инициира създаването на парламентарна комисия за проучване на процедурата по избор на изтребители от служебния кабинет “Герджиков”.

Президентът призован за свидетел по делото срещу Ненчев

Президентът Румен Радев, който беше и командир на Военновъздушните сили, е призован за свидетел по делото срещу бившия военен министър ...

Държавният глава коментира и създаването на комисията в парламента, която трябва да изясни обстоятелствата около избора на шведските изтребители “Грипен” като: “опит българският парламент да се превърне в трибунал за политическо въздействие”.

По повод срещата му с премиера Бойко Борисов в понеделник Радев заяви, че тя е била по инициатива на министър-председателя и двамата са си говорили как да прекратят конфликта между институциите.

“Декларациите и действията на Борисов все по-често противоречат на действията на Цветан Цветанов. Това е един държавнически подход и се надявам партията му да го възприеме”, каза Радев.

Държавният глава бе призован като свидетел в СГС по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев за ремонта на двигателите на МИГ-29 в Полша.

Радев и Борисов: Държавните институции трябва да работят заедно по важните за обществото въпроси

Държавните институции трябва да работят заедно по важните за българското общество въпроси. Това беше общата позиция на президента Румен...

Преди да влезе в съдебната зала Радев коментира пред медиите, че като началник на ВВС неговото становище по случая било България да сключи договор за цялостна поддръжка на старите изтребители с Русия. Ненчев обаче не се е съобразил с него и е настоявал за частичен ремонт на машините в Полша, с което според Радев на практика е “приземил” военна авиацията.

Президентът Радев беше категоричен, че Николай Ненчев се е провалил с провежданата от него политика. „С Полша той успя да издейства само един договор за ремонт на 6 двигателя. Големият договор за интегрирана логистична поддръжка, който трябваше да сключи и за който го предупреждавах, че ще бъде много дълъг и труден, може би невъзможен, министър Ненчев се хвърли към него слепешката. Това е неговата одисея. Той катастрофира категорично с Полша. В същото време отряза доставките от Русия. И накрая авиацията изпадна в пълен колапс“, посочи президентът.

Румен Радев припомни също така, че като началник на ВВС винаги е призовавал тогавашния министър на отбраната Николай Ненчев за сключването на незабавен договор с РСК „МиГ“ за спасяване на нашата изтребителна авиация, за търсене в средносрочен план на възможности за диверсификация на доставки и услуги с Полша и в стратегически план – доставка на нови самолети за ВВС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика